szerző:
hvg.hu

Jelenleg csak egy országnak van esélye arra, hogy hat év múlva atlétikai világbajnokságot rendezzen – és ez Budapest.

Korábban voltak olyan hírek, hogy afrikai országokkal versenyezhetünk a rendezésért, Kenya idén U18-as atlétikai vébét is rendezett, de az Inside The Games szakportál szerint az Afrikai Atlétikai Szövetség (CAA) elnöke, Hamad Kalkaba Malboum a héten bejelentette, a 2023-as dátum nekik korai, inkább 2025-re koncentrálnak.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnöki tisztségét is betöltő afrikai elnök azt követően visszakozott, hogy találkozott a nemzetközi szövetség elnökével, ő pedig a 2025-ös rendezést támogatja Afrikában, Kenyán kívül házigazda lenne Algéria, Egyiptom, Marokkó, Nigéria és Dél-afrikai köztársaság is.

A Magyar Nemzet megkereste az ügyben Gyulai Mártont, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárát, aki azt mondta, számukra az afrikaiak 2023-at érintő visszakozása nem volt újdonság, informális csatornákon már értesültek erről.

„Ugyanakkor továbbra sem pontosította az IAAF, hogy mik az elvárások a 2023-as világbajnokság rendezésével kapcsolatban. Amint látjuk a feltételeket, akkor lehet arról beszélni, hogy akár Magyarország, akár más a 214 tagország közül képes lehet megfelelni ezeknek az elvárásoknak” – mondta a lapnak. Gyulai szerint nincs más IAAF-tagország, amely kifejezte érdeklődését a verseny megrendezéséért.

Korábban megírtuk, hogy olimpia nélkül is épülhet olimpiai stadion Budapesten, a kormány tervei szerint ugyanis tovább halad a csepeli atlétikai stadion beruházása, ahol a 2024-es budapesti olimpia nyitó- és záróünnepsége lett volna.

(Inside the games)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!