szerző:
hvg.hu

Az adatvédelmi hatóság elnökének bejelentése közben a ház előtt szcientológusok tüntettek.

Jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - jelentette be a hatóság elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A NAIH vizsgálatáról Péterfalvi Attila elmondta: az egyháznál és annak központi szervezeténél hatósági eljárást folytattak tavaly december eleje óta, és megállapították, hogy az egyház és központi szervezete megszegte előzetes tájékoztatási kötelezettségét, a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét, valamint az adatbiztonság követelményeit is. Emellett jogalap nélkül kezelték a tagok és harmadik személyek adatait. Hasonló súlyú jogsértéssel még nem találkozott a hatóság - fűzte hozzá.

A Péterfalvi Attila sajtótájékoztatójának helyt adó épület előtt mintegy 100 ember tüntetett, diszkrimatívnak tartva az egyház elleni eljárást.

Az egyház budapesti, Váci úti központjában és több országos részlegén a héten házkutatást tartott a rendőrség személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt, az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanúja miatt.