szerző:
hvg.hu

Zaklatott, a kérdés ellentmondásos voltát hangsúlyozó interjút adott Verebes István az ATV-ben a zaklatási ügyről. Marton Lászlót méltatta, ugyanakkor Sárosdi Lilla traumáját is megérti, de beszélt arról is, hogy évtizedek óta mindenki tudja és elfogadta, hogy a színházi vezetők bármit megtehetnek.

 "Megértem a lelkiállapotát Sárosdi Lillának, hogy volt egy ilyen traumája és semmi bajom azzal, hogy előállt azzal, hogy egy ilyen dolog van, és az egész jelenségre felhívta a figyelmet, ezért én nem kárhoztatom” – mondta Verebes István az Egyenes Beszéd csütörtök esti adásában. Ugyanakkor hozzátette: azzal, hogy végül megnevezte Marton Lászlót zaklatójaként, „ettől az egész összeborzolódott, mert nem bizonyítható és mert egy köztiszteletben álló, nagy múltú rendezőt pellengérre állított”. Mi van, ha holnap rólam mond ilyet valaki, aki gyűlöl? – vetette fel.

Sárosdinak fel kellett volna keresnie a zaklatóját, elébe állni, és azt mondani, hogy „húsz éve te ezt csináltad, és ennek máig hatása van és ezt nem felejtem el”.

Verebes részletesen beszélt arról, mennyire korlátlan hatalma volt az elmúlt 40-50 évben egy színházvezetőknek, az elmúlt évtizedekben általános volt, hogy azt tehet, amit akar a társulat tagjaival. "Rangos színészeket küldhet parkolópályára, tönkretehet családokat, leárazhat (bárkit). A színésznő mindent meg akar csinálni, hogy játsszon. És ezzel vissza lehet élni. Ez erőszak, abúzus. Az nem erőszak, ahogy egyes színházvezetők, rendezők beszélnek a művészekkel?” – festett sötét képet erről a világról.

„Mocskos módon megaláznak nőket, férfiakat egyaránt, és ezt mindenki tudja” – tette hozzá. Mégis eltűrik, mert nem olyan embereket neveltünk, akik az önbecsülésüket számon kérik – mondta.

Amikor színházigazgató volt, ő is bármit megtehetett volna, akkor is igazgató maradt volna hat évig – jegyezte meg. Elmesélte, hogyan tette egyszer szóvá, mikor valaki elfogadhatatlan módon beszélt a táncosaival, és azt hitte, ezt meg is teheti. Ez betegség, ez hatalommánia – mondta az általános jelenségre.

Verebes saját pályafutásából hozott példákat, amikor flörtöltek vele színésznők, és ennek milyen hatása volt színházi döntéseknél. „Vannak színésznők, akiknek meg lehet fogni a fenekét, és vannak, akiknek nem, és vannak emberek, akiket meg lehet vesztegetni, és vannak, akiket nem” – mondta.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói petíciót írtak annak érdekében, hogy függesszék fel az ott is dolgozó Martont az ügy tisztázásáig, de Verebes szerint ezt „nem lehet”.

„Marton László közel harminc évig volt a Vígszínház igazgatója, jeles rendező, nagyszámú színész köszönheti neki a pályáját” – sorolta a rendező érdemeit Verebes, aki mint mondta, Kiss László ügyében sem volt híve annak, ami történt, ahogy méltatlanul meghurcolták.

„Még züllöttebb lesz minden, a gyűlölet még inkább elhatalmasodik” az ügy miatt – prognosztizálta. Magánügye, hogy mit hisz arról, Sárosdinak vagy Martonnak hisz a konkrét ügyben és megismételte, a név kimondásával nem ért egyet, mert bizonyíték nélkül ez meghurcolás.

Sárosdi kiváló színésznő, de Marton is kiváló szakember és „úriembernek ismerte meg” – mondta.

Az ügyről az összes cikkünket megtalálja itt!

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!