szerző:
Gergely Zsófia

Felfüggesztette a hatóság annak az állatos kávézónak a működését, amelyről a hvg.hu szerdán írta meg, hogy elképesztő higiéniai hiányosságokkal működött, ráadásul az állatokkal sem bántak jól. Cikkünk után azonnal kivonultak a hatóságok egy összevont ellenőrzésre, és kiderült, tényleg beteg állatokkal szórakoztatták a vendégeket, tényleg tele a konyha csótánnyal és megtalálták a gyanús mélyhűtőt is.

A hvg.hu egy korábbi dolgozótól szerzett információk alapján szerdán hozta nyilvánosságra, hogyan működik a budai ExZOOtic Café. Kígyóeleségnek szánt egér, patkány és mellette a melegszendvicsre szórt, reszelt sajt és hamburgerbuci ömlesztve, ugyanabban a hűtőben, a gyerekeknek mutogatott csüngőhasú malac és a boa már többeket megharapott, a beteg gekkókat kegyelemből a fagyasztóban ölték meg – itt olvashatja el cikkünket.

Nem sokkal a cikk megjelenése után a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya összevont ellenőrzésre jelent meg a Bartók Béla úti ExZootic Caféban, ez azt jelenti, hogy az állategészségüggyel, és az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek vizsgálódtak egyszerre.

A helyszíni ellenőrzés során olyan hiányosságokat tártak fel, ameyek miatt a hatóság szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység működését – közölte a kormányhivatal. A hiányosságok pótlására határidőt adtak, a kávézó kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra.

A csótányokat is megtalálták

A hvg.hu írt arról, hogy a kávézóban csótányok vannak a pultnál, a hatósági emberei szerdán többek közt ezt is tapasztalták. Ahogy fogalmaztak, a "konyhatér nagyfokú csótányszennyezettsége” miatt kellett az egység működését azonnali hatállyal felfüggeszteni.

„Az egyik raktárhelyiségben jelöletlen, vélhetően állati takarmányozásra szánt májat, nyers csirkeszárnyat tároltak. Nem vezették a szükséges dokumentációkat, nem volt kihelyezve zárt hulladéktároló, helyette egy falra függesztett zsákban gyűjtötték a hulladékot. Nem tudták a helyszínen bemutatni az alapanyagok eredetét igazoló számlákat, szállítóleveleket” – sorolták a hiányosságokat.

A hvg.hu által lehozott fotókon látható volt, hogy a hüllőknek szánt fagyasztott patkány mellett tartották a vendégeknek szánt élelmiszert, így a hamburgerbucikat. A kormányhivatal ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy „a mélyhűtőkben szabálytalanul tároltak élelmiszert”.

Tényleg betegek voltak az állatok

A kávézóban teljes nyitvatartás alatt dögönyözhető állatokat nemcsak a hatósági állatorvosok vizsgálták meg, hanem az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszékén dolgozó állatorvosok is. „Az állatok további bemutatásához feltételeket szabtak, például egyes terráriumokban egymással versengő fajokat tároltak, melyeket szét kell választani, a terráriumokat zárhatóvá kell tenni” – közölték.

A tulajdonos váltig tagadta, hogy az állatok rossz bőrben lennének, ezt a hatóság döntése cáfolja, mint írják, az üzemeltetőnek „el kell távolítani a beteg állatokat”. Ugyancsak el kell távolítani a „harapós” malacot az ügyféltérből – tették hozzá. A korábbi dolgozótól tudtunk arról is, hogy a csüngőhasú malac, a kávézó sztárja veszélyes, ezt el is ismerte a nekünk adott interjúban a kávézó üzemeltetője.

A felsorolt hiányosságok pótlását követően kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra az egység a Pest Megyei Kormányhivatal döntése értelmében – kíváncsian várjuk ennek megvalósulását, amiről szintén beszámolunk.

©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!