szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány jelentősebb kommunikációs zavarba került azzal, hogy 2017 folyamán épp annyi embernek adott az ország menekültstátuszt, amennyit a két éve tartó Brüsszel elleni harcban befogadni kéne. Soros György lehetséges kitiltásának híre erről terelheti el a figyelmet, mivel a kormány is tudja: joga nincs a lépésre.

Az Origo szerint a kormány arra készül, hogy kitiltsa az országból Soros Györgyöt. A Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője, Csontos Csaba azt mondta:

Pintér Sándor belügyminiszter egy fideszes parlamenti kérdésre kifejtette, magyar állampolgárt az Alaptörvény alapján nem lehet az ország területéről törvényesen kitiltani. Másrészt tavaly a rendőrség – elutasítva a jobbikos feljelentést – írásba adta, hogy Soros György nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Ez a téma napokon belül a második eset, amikor a kormány kommunikációját cáfolja a magyar és nemzetközi jog. Ahogy kiderült, Magyarországnak nem volt más lehetősége, mint szerződéseinek eleget téve menekültstátuszban részesíteni 2017 folyamán 1300 embert. Hiába állította Orbán tehát a legcsibészesebb mosollyal, hogy mi ellenállunk, valójában a nemzetközi kontraktusoknak megfelelünk. (És ez így van rendjén, tennénk gyorsan hozzá.)

©

Hasonlóan "nyerhető" harcot vállalna a kormány, ha valóban Soros György kitiltását kezdeményezné. Ő ugyanis magyar állampolgár, akit távoltartani nem lehet (ez is így helyes minden magyar állampolgár esetében). Nem is jelentene semmilyen "védelmet" a milliárdostól, ha személyesen nem léphetne az ország területére. A felvetés így látszatharc következmények nélkül, és akkor Orbán drukkolhat, nehogy Soros is újságot akarjon olvasni a Kossuth-szobor lépcsőjén, ahogy Habony Árpád tette ezt nemrég Washingtonban azt bizonyítva, hogy nincs kitiltva az Egyesült Államokból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!