szerző:
hvg.hu

A Független Diákparlament molinóval, hangosbeszélővel, mécsesekkel és nagyjából 30 diákkal készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartandó sajtótájékoztatóra.

Több ezer diák követelte január 19-én a Parlament előtt, hogy az oktatási rendszerre vonatkozó 12+1 pontját fogadja el a kormány. A megmozduláson az is elhangzott, a követeléseiket maradéktalanul el akarják fogadtatni, az arra adott határidő pedig január 31-én jár le. Erre az alkalomra a tüntetést szervező Független Diákparlament sajtótájékoztató hívott össze.

©

Az Emmi bejárata előtt két rendőr alkot kordont, de további rendőrök is biztosítják a sajtótájékoztatót, ahol a szervezők ismét felolvasták 12+1 pontos követelésüket.

A diákok 18 óráig várták, kapnak-e a választ a minisztériumtól, nem érkezett reakció: nem kezdődnek egyeztetések tehát a diákok pontjairól. Válasz híján a szervezők jelezték, hogy Orbán Viktorhoz fordulnak, nyilvános vitára hívják, amire február 7-ig kell választ adnia. Ha nem áll ki, február 23-án újabb, nagy demonstráció lesz Budapesten.

©

A diákok azt mondták a hvg.hu-nak, olyan vitát képzelnek Orbánnal, aminek az időpontját ő választhatná meg, az oktatásról szólna és sajtónyilvános lenne. Erről a levelet ma küldik el a miniszterelnöknek.

Az esetleges tüntetés pedig úgy lenne nagyobb szabású, hogy más szervezetek is beállhatnának mögé, civilek, nem csak oktatási profilúak, de pártok nem.

hvg.hu Itthon

"A diákokat 12 év szigorított fegyházra ítélik": ezrek tüntettek a Kossuth térnél

A mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból, az oktatásban elmaradt a rendszerváltás, a tanulók túlterheltek, sokszor felesleges ismereteket is el kell sajátítaniuk – hangzott el a pénteki délután diáktüntetésen Budapesten. A szervezők szerint követeléseik azonnaliak, ha január végéig a kormány nem reagál azokra, újabb tüntetések jöhetnek.