szerző:
hvg.hu

Soros-szervezetnek tekinti Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője a Magyar Helsinki Bizottságot. Ezt maga a politikus közölte egy szerdai sajtótájékoztatón, ahol több, erre vonatkozó kérdést is kapott, derült ki az MTI tudósításából.

Halász kijelentése csak azért meglepő, mert egy ellene folyó perben a bíróságon a politikus védői azzal érveltek, Halász nem tartja Soros-szervezetnek a Helsinkit, így hiába perelték be, az inkriminált nyilatkozat nem róluk szólt.

Halászt azután perelte be a Helsinki Bizottság, hogy egy tavaly áprilisi sajtótájékoztatón azt fejtegette, a Soros szervezetek az állam szervezeteitől mindig átláthatóságot követelnek, saját működésüket egyáltalán nem akarják átláthatóvá tenni, nem lehet tudni, hogy mennyi pénzből működnek, hogy kik dolgoznak nekik, és ezekre a kérdésekre nem is akarnak válaszolni.

„A Soros-szervezetek titkolóznak, ami nem pusztán kétszínű és hazug magatartás, de komolyan felvet nemzeti szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is”

- mondta akkor.

Halász az egész sajtótájékoztatót azután tartotta, hogy a Magyar Hírlap írt a témáról, a szervezetek közé sorolva a Helsinki Bizottságot is. Halász védői tehát ezt a nyilatkozatot próbálják kimagyarázni, aminek képviseltjük a szerdai sajtótájékoztatón eléggé alávágott. Mégegyszer, Halász többször elismételte, a Helsinki Bizottságot Soros-szervezetnek tartja. Kérdés, innentől mivel érvelnek majd a bíróság előtt.