szerző:
hvg.hu

A jelenséget repülőgépek okozták a meteorológusok szerint.

Az Időkép több webkamerájának is érdekes légköri jelenséget sikerült rögzíteniük péntek reggel a fővárosban és annak környékén: úgynevezett lyukfelhők jelentek meg.

A lyukfelhőhöz stabil légrétegződés szükséges a portál beszámolója szerint, mivel ilyenkor tud kialakulni az a vékony felhőréteg, amelyen maga a "lyuk" megjelenik.

©

Az ilyen különleges felhőket túlhűlt vízcseppek alkotják az Időkép szerint és amikor egy repülőgép keresztülhalad rajtuk, a nyomássüllyedés miatt lecsökken a hőmérsékletük. Ennek hatására a vízcseppek elkezdenek kikristályosodni, ami létrehozza a lyukat, és az azokon belül megjelenő másik felhőtípust, a virgát.

A jelenségről videó is készült.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!