szerző:
hvg.hu

A társelnök a párt egyetértése nélkül tárgyalt visszalépésekről.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Az Index úgy tudja, az LMP társelnöke, Hadházy Ákos a párt támogatása nélkül tárgyalt az MSZP-vel az ellenzéki visszalépésekről. A Fideszből a trafikmutyi idején kilépett szekszárdi politikus az Index szerint azt akarta elérni, hogy Szekszárdon indulhasson egyéniben, ezért megpróbált az LMP nevében olyan egyéb visszalépésekről szóló felajánlásokat is tenni az MSZP-nek, amihez nem volt felhatalmazása. A pártban többször hivatalosan is figyelmeztették emiatt.

Hadházynak végül sikerült elérnie, hogy a körzetében az MSZP-s Harangozó Tamás visszalépjen a javára, de korábban az is felmerült, hogy ő lépjen vissza az MSZp-s politikus javára, aki egyébként nyíltan támogatja a Paksi Atomerőmű bővítését, amelynek ellenzése az LMP egyik legmarkánsabb programpontja.

A lap úgy tudja, Hadházy ellen emiatt már a választások előtt megindult egy etikai vizsgálat a párton belül, aminek az lett az eredménye, hogy az ügyét a fegyelmi bizottsághoz utalták. Ez a testület szombaton tárgyalja az ügyet.

Hadházy a lapnak vasárnap urnazárás előtt azt mondta, jelenleg ez a legkevésbé fontos kérdés az életében. Az LMP-ben többféle verziót is látnak a helyzet megoldására: vagy kizárják Hadházyt, vagy ő lép ki, vagy elkezdődik a párton belül egy belső harc.

Hadházy egyébként végül nem tudott nyerni a szekszárdi válsztókerületben, a választások eredményének megismerése után pedig bejelentette lemondását az LMP társelnöki posztjáról. Hétfőn azt mondta, Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette a visszalépést fontolgatókat, ezért sem lépett vissza több LMP-s jelölt. Schiffer András ezt tagadta.

Budapesten egyébként öt választókerületben is az a helyzet állt elő, hogy az MSZP-Párbeszéd, a DK vagy az Együtt jelöltjei akár nyerhettek is volna, ha az LMP nem indít ott jelöltet és a szavazók átszavaznak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!