szerző:
hvg.hu

Az MTA elnöksége rendkívüli ülést tart, a téma az MTA költségvetésének felének a Palkovics László miniszterhez csatornázása lesz. Az Innovációs Minisztérium pedig már el is árulta, más szempontokat is figyelembe fog venni a kutatásoknál, mint a tudományosakat.

Mint megírtuk, különösen érinti az MTA-t az új központi költségvetés, mivel az akadémia költségvetésének fele a Palkovics-féle Innovációs Minisztériumhoz kerül. Az MTA most közleményt adott ki: Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze június 15-én 9:30-ra.

Az ülés témái a 2019. évi költségvetési törvénytervezet MTA-t érintő javaslata, illetve a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény (MTAtv.) módosítási javaslata lesznek.

Az ülésen várhatóan részt vesz Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is.

Az MTA az ülést követően közleményt ad ki.

25 milliárd forint került át az Innovációs Minisztériumhoz, ami felveti annak a kérdését, hogy a Palkovics-féle minisztérium megszabhatja, mit kutathatnak majd az MTA kutatóintézetei. A lépés sértheti a kutatási szabadságot, és felveti, hogy államosítják a kutatóintézeteket.

Közben a Palkovics-féle minisztérium is kiadott egy sajtóközleményt. Az innováció kiemelt terület, a minisztérium pedig koordinálni fogja a hazai és uniós források leghatékonyabb felhasználását. Ezért került át a tárcához az a 70 milliárd forint, ami kutatásra fordítható – a hatékony felhasználás érdekében. Így a felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztésre fordítható jelenlegi 29,1 milliárd forintos támogatása, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram 12,7 milliárd forintos teljes költségvetése és a Magyar Tudományos Akadémia kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása az ITM egységes koordinációjába kerül.

Az intézmények a jövőben is a korábbiakkal megegyező módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre, de a kutatási területek prioritásait a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében,

az egyetemek, az Akadémia és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva és összehangoltan kell kijelölni,

 ezt szolgálja az egy fejezetben történő tervezés is, fogalmaz a minisztérium. Azaz a tudományos szempontok mellett a vállalatokéi is megjelennek az elbírálásban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!