szerző:
MTI

A nők jelentős része kényszerből lesz vállalkozó, sokan közülük munkanélkülivé válásuk után választják az "önállósodást". Laczkó Zsuzsa, a SEED Alapítvány munkatársa a nők foglalkoztatási hátrányai között említette, hogy Magyarországon az ő keresetük átlagosan 12 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

Magyarországon a vállalkozók között egy reprezentatív felmérés szerint 32 százaléknyi a nők aránya, és ez a '90-es évek óta nem változik - ismertette
Horváth Anna, a SEED Alapítvány munkatársa.

Szerinte a társadalmi sztereotípiák is visszavetik a nők vállalkozó kedvét. Sokan még ma is azt a nézetet vallják, hogy a férfiak rátermettebbek, érdekeiket jobban tudják érvényesíteni, és könnyebben vállalnak kockázatot, mint a nők. 

Ennek az lehet az alapja, hogy a hagyományos nemi szerepeken alapuló neveltetés miatt főként a fiúktól várják el, hogy eltartsák a családot - hangzott el a Kényszerpálya, véletlen vagy tudatos választás? "című, "Női vállalkozók Magyarországon a rendszerváltástól napjainkig" alcímű konferencián.

Horváth Anna arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi munkamegosztásban a nőkre háruló feladatok is nehezen egyeztethetők össze a vállalkozói léttel. Egy felmérést ismertetve elmondta: a nők többnyire a szolgáltató szektorban indítanak vállalkozásokat, s jellemzően egyéni, tíz főnél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozásokat vezetnek. 
   
Ugyan több nő végez el egyetemet, főiskolát, mint férfi, de az ötven legnagyobb cég igazgatótanácsában csak hat százaléknyi a nők aránya.
   
Mint mondta, az is elgondolkodtató, hogy a Magyar Hírlap által összeállított, a száz leggazdagabb magyart felsorakoztató listán mindössze egyetlen nő kapott helyet. A most megalakult parlament képviselői között is kevés a nő, jelenleg negyvenegyen ülnek az országgyűlési padsorokban - hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy a képviselőnők aránya a parlamentben 1990-ben 27 fő, 1994-ben 43 fő, 1998-ban 35 fő, 2002-ben pedig 35 fő volt. 
   
A konferencián bemutatták azt az esélyegyenlőségi minisztérium megbízásából készített kötetet is, amelyben tizenöt sikeres vállalkozónő életútját feldolgozó esettanulmányokat gyűjtöttek össze.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Mozgáskorlátozottak és kismamák tüntettek a Kossuth téren

"A fővárosban babakocsit tolva roppant nehéz, kerekesszékkel szinte lehetetlen a közlekedés, vidéken pedig még rosszabb a helyzet" - mondta Soproni Emőke, a demonstrációt szervező TAVASZ (Tegyünk a Világért! - Anyák Szövetsége) Egyesület vezetője.

László Éva Lilla Vállalkozás

Válaszút előtt a kismamák

Hogyan él a család egy keresetből, és mi lesz, ha szülés után a nő újra dolgozni szeretne? Döntés előtt célszerű tájékozódni, milyen támogatások illetik meg, s milyen juttatásoktól eshet el a vállalkozó kismama.

hvg.hu Vállalkozás

Mikor jár kismamáknak a 13. havi fizetés?

Jár-e gyed-en lévő kismamának a 13. havi fizetés? Kaphat-e mindenki jubileumi jutalmat harmincéves munkaviszony után? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Viszló László, a hvg.hu munkaügyi szakértője.