szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ talán legkorszerűbb ízesítőanyag működik Makón, az üzemben jövőra teljes kapacitással 300 alkalmazott gyártja a különböző aromákat.

 A világ egyik vezető aromaanyag- és parfüm-előállítója a makói ipari parkban 170 millió svájci frankból, azaz mintegy 37 milliárd forintból építette fel 33., egyben legkorszerűbb üzemét Makón – írja a Napi Gazdaság Online. A svájci Givaudan S.A. új makói ízesítőanyag gyárában jelenleg 200 dolgozó termel, jövőre, amikor teljes kapacitásra áll be az üzem, már több mint 300 dolgozót foglalkoztatnak. A makói üzem építése, tavaly márciusban kezdődött, idén tavasszal már a próbaüzem zajlott.

Az üzemben allergénmentes étkezési ízesítőkeverékeket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket gyártanak, elsősorban sós csomagolt élelmiszerekhez. Ezekhez kizárólag feldolgozott mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari összetevőket használnak fel, por, kivonat vagy granulátum formájában. Az alapanyagokat döntően a térség termelőitől szerzi be a Givaudan, amely a makói gyárból elsősorban az európai élelmiszeripari cégeket szolgálja majd ki. A svájci tőzsdén is jegyzett Givaudan termékei chipsekben, instant levesekben, joghurtokban, illetve üdítőkben is megtalálhatók.

A globálisan több mint 80 telephelyen, közel 9 ezer dolgozót foglalkoztató vállalatnál 2008 nyarán döntöttek arról, hogy olyan üzemet építenek Magyarországon, amelybe az Egyesült Királyságbeli Bromborough-ból, valamint a svájci Kemptthalból fokozatosan áttelepíthetik a sós ízesítő- és aromaagyagok gyártását. A társaság célja a makói üzemnél évi 2-3 százalékos piacbővülés mellett 4,5-5,5 százalékos növekedés volt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!