szerző:
hvg.hu

Elkészült a világ legboldogabb országainak toplistája. Nem meglepő módon Magyarországon nincs a sor elején, ugyanakkor van olyan állam, ahol háromból ketten boldognak mondták magukat.

A Gallup-Healthways Global Well-Being Index kutatás keretében öt kategóriában (a lakosok pénzügyi helyzete, céljai, szociális helyzete, fizikai állapota, illetve a közösség építő hatása) kérdezték meg a világ 135 országának mintegy 133 ezer lakosát, hogy megtudják, hol élnek a legboldogabb emberek a világon – írja a Pénzcentrum. A világ legboldogabb országában 61 százalék érzi jól magát, Magyarország a listán lényegesen lejjebb található a maga 18 százalékos értékével. Hasonló értékekkel lehet találkozni például Lengyelországban, Szlovéniában, Mongóliában vagy Vietnamban, de a harcoktól sújtott Mauritániában is ennyi az érték.

A top10 legboldogabb országba 34 százalékos értékkel lehetett bekerülni, ezt a szintet Kanada és Guatemala tartja. Utánuk jön Svédország, El Salvador, Uruguay, Brazília, Ausztria, Dánia, Costa Rica és Panama a maga 61 százalékos szintjével. A legalacsonyabb értékeket Afganisztán és Szíria produkálta: itt csak a megkérdezettek 1-1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy boldog.