szerző:
MTI

A kormány lengyel mintára különadóval sújtaná a nagyobb forgalmú áruházláncokat, bár előbb megvárják, hogy nem kaszálja-e el Brüsszel a lengyel sarcot, ahogyan elkaszálta a korábbi sávos magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, amellyel szintén a hipereket próbálták büntetni.

A lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó mintájára tavasszal újabb adóval próbálná sújtani a kormány a nagy forgalmú áruházláncokat – írta szerdán a Magyar Idők.

A bevezetés attól függ, hogy kedvezően alakul-e a lengyelországi kiskereskedelemben tervezett különadó sorsa, vagyis elkaszálja-e azt Brüsszel – mondta Szathmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa a napilapnak. Ha kedvezően alakul, akkor a jövő évi költségvetés tavaszi tervezésekor dönthetnek az új adóról.

A lengyel különadó az elképzelések szerint a legalább havi 1,5 millió zloty (105 millió forint) bevételt elérő kereskedelmi vállalatokra vonatkozik majd, míg az alacsony forgalmú kisebb üzletek nem fognak adót fizetni.

©

Magyarországon a korábban sávos adókulcsok alapján megállapított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat tavaly brüsszeli döntés nyomán kellett visszaállítani az eredeti, egykulcsos mértékre. Szatmáry Kristóf szerint ez a lengyel elképzelések kapcsán is várható, ezért most – mint mondta – figyelik a varsói eseményeket, Brüsszel reakcióját.

A kormány továbbra sem tett le arról, hogy a progresszív adókulcsok miatt az év végén kivezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj után a nagy cégeket "jobban bevonják a magyarországi közteherviselésbe" – mondta Szathmáry.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!