szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Bizottság gyanúja szerint a Gazprom vétett a szabad verseny ellen Közép- és Kelet-Európában, például Magyarországon.

Az Európai Bizottság felülvizsgálná a Gazprom közép- és kelet-európai szerződéseit, köztük a magyar szerződést is. A gyanú szerint az orosz energetikai óriásvállalat tisztességtelen árakat kényszerített a partnereire, és ezzel megsértette az EU kereskedelmi szabályait – írja a Frankfurter Allgemaine Zeitung (FAZ) értesülésére hivatkozva az Euractiv.

A bizottság szerint az orosz állami energiacég jelentős mértékben korlátozta a versenyt Közép- és Kelet-Európában, ahol a legnagyobb gázszolgáltatónak számít. Például azzal, hogy megtiltotta az általa szállított gáz újraértékesítését az uniós tagállamok között, és ezzel vált lehetővé számára, hogy tisztességtelen árakat szabjon.

Az érintett országok, amelyeknek a szerződéseit vizsgálná a bizottság, a volt szocialista országok, Litvánia, Észtország, Csehország, Magyarország, Lettország, Szlovákia, Lengyelország.

A FAZ cikkében egy uniós dokumentumra hivatkozik, Brüsszel nem kommentálta az információt, a Gazprom pedig határozottan visszautasította.

Ha ez helytálló, az unió és Putyin viszonya aligha lesz kevésbé feszült a következő időszakban, pedig már most is eléggé az Putyin ukrajnai és szíriai beavatkozása miatt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!