szerző:
hvg.hu

Összesen 3960 hektár bérelt állami földterülethez jutott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester azzal, hogy megszerezte a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Zrt. jogutódjaként működő herceghalmi Agrosystem Zrt.-t - írta az agrárszektor.hu.

Jelentős állami földterületek birtokába jutott az agráriumban is gőzerővel terjeszkedő Mészáros Lőrinc azzal, hogy a közelmúltban megszerezte a herceghalmi Agrosystem Zrt.-t – közölte az agrárszektor.hu.

Az Átlátszó írt arról korábban, hogy a felcsúti polgármester és felesége 50-50 százalékos arányban megvásárolta Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdostól a herceghalmi Talentis Group Zrt.-t, amely az Agrosystem Zrt. tulajdonosa is.

Az Agrosystem a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (jog)utódjaként működik, amely viszont a hasonló nevű állami gazdaság 2001-es privatizációja után jött létre – írta az agrárszektor.hu. Az akkori magánosítás érdekessége, hogy a privatizált HKG szokatlanul hosszú időre, 50 évre kapott használatba állami földterületeket, miként több más, annak idején értékesített állami agrárcég is.

©

Az Agrosystem Zrt. összesen 3960 hektár földterületet bérel az NFA-tól, és minden ingatlan bérleti ideje 2051.08.31-án jár le – közölte a portállal a nemzeti földalap (NFA). Így azzal, hogy Mészáros Lőrinc a Telantis révén az Agrosystem tulajdonosává vált, hosszú időre ekkora bérelt állami földterülethez is jutott. Ezzel tovább gyarapította földbirtokait, amelyeket a tavaly megtartott állami földárveréseken tényleges földtulajdon-vásárlásokkal is jelentősen bővített.

Az NFA azt is közölte, hogy az állami földértékesítések kiterjednek a herceghalmi cég földjeire is. Az Agrosystem bérelt területeiből tavaly 1518 hektárt hirdettek meg, amelyből ténylegesen 765 hektárt adtak el. Az idén pedig árverésekkel 784 hektárt, hirdetményekkel 28 hektárt akarnak eladni. Hiába lesznek azonban az értékesítések után új tulajdonosok, az eladott földek 2051-ig az Agrosystem használatában maradnak – tette hozzá a beszámoló.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!