szerző:
MTI/hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagy múltú energetikai cég itteni leányvállalatában szerzett többségi tulajdont a felcsúti polgármesterhez köthető két tőzsdei cég két nappal az után, hogy bejelentették: hamarosan kiírják az első tendereket a Paks II beruházáshoz.

Többségi tulajdont szerzett a cseh Královopolská Ria (KPRIA) magyarországi leányvállalatában az Opimus és a Konzum, a két tőzsdén jegyzett cég a tranzakciót a BÉT honlapján jelentette be.  A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, egymáshoz egyre több szállal kötődő két társaság a vásárlással a világ 8 országában jelenlévő hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalat itteni leánya felett szerzett irányítást.

A KPRIA nem új a portfolióban: a magyar leányvállalatot 2015 szeptemberében a Konzum alapította a cseh anyacéggel együtt, eddig 45 százalékot birtokolt belőle. Most ehhez még 6 százalékot vásárolt, majd pakettje nagyobbik hányadát tovább is adta az Opimusnak. Így utóbbi a KPRIA részvényeinek a 40 százalékát birtokolja, míg a Konzumé 11 százalék. Emelett a brnói anyacégé 44 százalék, Szabó Gejza szlovákiai üzletemberé pedig 5 százalék.

A közlemény afelől sem hagy kétséget, mi a tulajdonosok célja: a cégek közös magyarországi leányvállalatukkal további terjeszkedésre készülnek a régióban, elsősorban a hagyományos és atomerőművi fejlesztések, valamint a szennyvízkezelési beruházások terén.

Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésében is tapasztalt. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Mészáros Lőrinc tehát ismét jó érzékkel lépett, hiszen már a következő hetekben kiírhatja az orosz fővállalkozó a Paks II-höz kapcsolódó első tendereket. Ezt két napja jelentette be Valerij Zorja, az orosz ASZE atomenergetikai mérnöki vállalatcsoport illetékese egy budapesti konferencián.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!