szerző:
hvg.hu

Az OLAF visszaéléseket állapított meg, Polt Péter legfőbb ügyész most elmagyarázta, miért nem vonnak felelősségre senkit.

Megszüntette a nyomozást a BRFK a Budapest Szíve program ügyében – derül ki Polt Péter képviselői kérdésre adott válaszából. A legfőbb ügyész Szabó Tímea írásbeli kérdésére azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya május 23-án állította le a nyomozást az EU forrásból támogatott, 15 milliárd forintos belvárosi fejlesztés ügyében, „részben mert bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható, részben elévülés miatt”.

A nyomozás az OLAF vizsgálata nyomán indult 2015 elején az EU csalásellenes hivatala előző év decemberében lezárt vizsgálata nyomán. Az EU csalásellenes hivatala pénzügyi ajánlást fogalmazott meg az uniós szabályok betartása fölött őrködő regionális és várospolitikai főigazgatósága számára – magyarul a strukturális alapokból érkező támogatás egy részének visszafizettetését javasolta. Ennek összegéről azonban akkor nem esett szó.

Polt beszámolójából most az derül ki, hogy a nyomozás tárgya a Belváros–Lipótváros Önkormányzat által kötött tervezési szerződések vállalkozási díjának változása volt. A Főutca programhoz tartozó közterületek átépítéséhez kapcsolódó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést az önkormányzat 94 millió forint értékben. Később pedig ugyanezzel a konzorciummal – pályáztatás nélkül – 102 millióért szerződött a tervdokumentáció elkészítésére. Ezenkívül az önkormányzat ellenérték nélkül lemondott a tervdokumentáción fennálló szerzői jogokról. A gond egyrészt a közbeszerzési szabályok megsértése volt, ám a nyomozás szerint vagyoni kár nem keletkezett. A szerzői jogról való lemondással pedig csekély kár érte az önkormányzatot, így az elévülési idő öt év, márpedig 2008 óta már kilenc év telt el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Gazdaság

Visszafizettetnék a Budapest Szíve Program uniós támogatását

Durva rendellenességeket találhatott az Európai Csalásellenes Hivatal az V. kerületi Város Szíve Programnál, mert a magyar legfőbb ügyésznek, illetve az Európai Bizottságnak is azt javasolták, hogy tegyenek lépéseket az ügyben. Az EB-nek azt írták, talán vissza kellene kérni a projektre nyújtott uniós támogatást.