szerző:
hvg.hu

Nincs jó helyzetben a kormány kedvenc sörgyára, az eladósodás üteme gyorsabb, mint a forgalomnövekedésé. A cég 19-re húzott lapot, hamarosan kiderül, jól tette-e. A Csíki sör tagad mindent, szerinte jók a tendenciák.

Eladósodott a Lixid Project SRL, a Csíki Sör gyártója, írja az MNO, amely úgy tudja, nem jött be az előremenekülő technika, a cég erős magyarországi terjeszkedése nem jött be, a vásárlók nem vesznek Csíkit érzelmi okokból. Maga a cég elnöke, Lénárd András is panaszkodott a magyarországi konkurencia kartellgyanús összefogására a kormánysajtóban. Azt is elmondta, "a nyári szezonban nem nőttek az eladásaink", ezért vágtak bele a házhozszállításba, A számok sem állnak jól: 4,5 millió eurós forgalom mellett 1,6 millió eurós, 500 millió forintos veszteséget termelt a Lixid Project SRL, összeadóssága pedig 16 millió euró.

A cég reagált a cikkre, állítja, a Csíki Sör eladásai egyre nőnek, dinamikusan fejlődik, bővítik a piacukat – a kérdés nyilván az, hogy ez az ütem elegendő-e, tehetjük hozzá. Az Átlátszó Erdély cikke szerint nem. A lap kiderítette, teljesen elzálogosították a céget. A cég minden értékén jelzáloghitel van – a lap azt is látja, hogy az eladósodás mértéke gyorsabb, mint a terjeszkedésé.

A cég tagad, szerinte nincs csődközeli állapot, a 2016-os kiugró veszteség oka egy könyvelési kérdés, "egy 2016-os fejlesztés és beruházás egyes költségeinek elszámolása". Bár az MNO sejteti, hogy a magyar állam segíthet a cégnek, az cáfolja, hogy bármikor is magyar közpénz kerülne a cégbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!