szerző:
hvg.hu

A feldolgozandó alapanyag mennyisége jelentős: 44 milliárd szál cigarettát adtak el tavaly Franciaországban. És a csikkek, jó esetben, a szemétben, hamutálcákon, de legtöbbször összevissza eldobálva végzik az utcákon, tereken. Így volt eddig.

Az egy centiméternyi füstszűrő mérgező anyagot, cellulóz-acetátot, ecetsavat tartalmaz. Ha csak egy csikk bekerül a vízrendszerbe, 500 litert szennyezhet meg. Talán nem véletlen, hogy egy egykori szenvedélyes dohányos kezdett el azon gondolkodni, miként lehetne mentesíteni a csikkszennyeződéstől a településeket és a cigaretta végtermékekből, újrahasznosítás útján, ismét eladható tiszta produktumot készíteni. Ez a régi dohányos, Bastien Lucas, sokáig irodai hulladékok újrahasznosításával foglalkozott. De aztán jött az ötlet és meglapította a MéGo nevű céget. Az elnevezés francia-angol szójáték, mert franciául a csikk: mégot – írja a Le Figaro. 

 Eddig a francia köztereken a csak nagyon esetlegesen összegyűjtött cigarettamaradványokat egy brit újrahasznosító céghez küldték. De most a MéGo szerződést kötött Castres városával. Az önkormányzatnak csak vízhatlan csikkgyűjtő ládákat kell kitennie, a begyűjtést már a MéGo végzi. Castres polgármestere szerint a ládák kirakása jelentéktelen összeg, viszont a város sokkal tisztább lett. A begyűjtött csikkeket a Bourg-Blanc-ban lévő újra feldolgozó üzembe viszik. Itt sok technikai problémával meg kellett küzdeni, például a káros anyagok légkörbe való kijutását megakadályozó szűrőrendszert kellett kiépíteni. De a mérnökök megoldották a feladatot, és most már tonnaszámra dolgozzák fel és méregtelenítik a cigarettacsikkeket.

Mi lesz belőlük? Ismét műanyag alapanyag, amelyből aztán tucatnyi termék, például a játékokhoz használható zsetonok, tálcák, poharak, edények, sőt hamutartók is készíthetők. És a csikkekhez semmilyen adalékot nem adtak hozzá, legfeljebb a gyártás végső fázisában némi illatosító olajat, a kellemetlen szagok semlegesítésére. A MéGO első sikerei után több nagy francia szállodalánccal és vendéglátó céggel kötött már megállapodást, és egyre több városi önkormányzat is késznek mutatkozik, a csikkből csináljunk aranyat vállalkozás támogatására.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!