szerző:
hvg.hu

De a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb kutatása szerint egyre kevesebb pénzt küldenek.

A 2010 után megugró külföldi munkavállalás következtében jelentősen nőtt a külföldön dolgozó magyarok által hazaküldött jövedelmek összege, tavaly viszont kevesebb pénz érkezett az országba – írta a Zoom.hu. A Világbank mutatói szerint 2016-ban ez a tétel már elérte a 4,6 milliárd dollárt (1270 milliárd forint), mely az akkori GDP 3,6 százaléka volt.

Az MNB a fizetési mérlegben az egy évnél rövidebb ideig külföldön tartózkodó magyarok jövedelmeit szerepelteti külön soron, mely szerint 2016-ban a GDP 2,6-2,7 százalékának megfelelő összeget küldtek haza a magyarok, 2017 első háromnegyed évében azonban ez az összeg a GDP 2,4 százalékára csökkent, 970 milliárd forintról 900 milliárd forintra. A külföldi munkavállalók magyarországi hazautálásai 2017 eleje óta folyamatosan csökkentek.

A 2008-as gazdasági válság kitörése után a magyarok külföldi munkavállalási lehetősége beszűkült, 2010-ben például csak a GDP 0,5 százalékát elérő összeget küldtek haza. 2014-re azonban már a GDP 2,4 százalékára rúgott a jegybank fizetési mérlegében is kimutatott, külföldön dolgozók jövedelmeinek hazautalása. A csúcsot 2016 elején érte el mutató, amikor ez az összeg a GDP 2,7 százalékának felelt meg.

Az MNB adatai szerint a legtöbb pénz Ausztriából és Németországból, illetve nagy-Britanniából érkezik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!