szerző:
hvg.hu

De a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb kutatása szerint egyre kevesebb pénzt küldenek.

A 2010 után megugró külföldi munkavállalás következtében jelentősen nőtt a külföldön dolgozó magyarok által hazaküldött jövedelmek összege, tavaly viszont kevesebb pénz érkezett az országba – írta a Zoom.hu. A Világbank mutatói szerint 2016-ban ez a tétel már elérte a 4,6 milliárd dollárt (1270 milliárd forint), mely az akkori GDP 3,6 százaléka volt.

Az MNB a fizetési mérlegben az egy évnél rövidebb ideig külföldön tartózkodó magyarok jövedelmeit szerepelteti külön soron, mely szerint 2016-ban a GDP 2,6-2,7 százalékának megfelelő összeget küldtek haza a magyarok, 2017 első háromnegyed évében azonban ez az összeg a GDP 2,4 százalékára csökkent, 970 milliárd forintról 900 milliárd forintra. A külföldi munkavállalók magyarországi hazautálásai 2017 eleje óta folyamatosan csökkentek.

A 2008-as gazdasági válság kitörése után a magyarok külföldi munkavállalási lehetősége beszűkült, 2010-ben például csak a GDP 0,5 százalékát elérő összeget küldtek haza. 2014-re azonban már a GDP 2,4 százalékára rúgott a jegybank fizetési mérlegében is kimutatott, külföldön dolgozók jövedelmeinek hazautalása. A csúcsot 2016 elején érte el mutató, amikor ez az összeg a GDP 2,7 százalékának felelt meg.

Az MNB adatai szerint a legtöbb pénz Ausztriából és Németországból, illetve nagy-Britanniából érkezik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!