szerző:
hvg.hu

A Coop csak így tudja alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteit, de bért emelni nem tudnak.

Kedden a Lidl, korábban a Spar, az Aldi, a Tesco és az Auchan is jelentett be béremelést az alkalmazottaknak, azonban csak a boltosok negyede, mintegy 50 ezer ember dolgozik a multinacionális élelmiszeripari válllalatoknál, míg a többiek jellemzően kis- és középvállalkozásoknál dolgoznak, ahol továbbra is fennáll a munkaerőhiány - számolt be riportjában az RTL Klub.

A kisebb üzleteknél az alkalmazottak általában a garantált bérminimumot keresik, de a tulajdonosoknak sokszor ezt is nehéz kigazdálkodniuk. A riportban megszólaló egyik bolttulajdonos azt mondta, ahhoz, hogy fel tudja venni a bérversenyt a nagyobb áruházakkal, a duplájára kellene emelnie az árakat, de akkor elvesztené a vevőket, míg így az alkalmazottai fognak elmenni máshová dolgozni.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, a béremelésekkel a nagyvállalatok el fogják szívni a munkaerőt az alacsonyabb fizetést kínáló kisebbektől, ezért a munkaerőhiány megmarad, csak épp a továbbiakban a kisboltos hálózatoknál fog jelentkezni.

A mintegy 30 ezer embert foglalkoztató magyar üzletláncnál, a Coopnál már most hiányzik 3 ezer ember, Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke pedig elmondta,

kisebb településeken, például a Dunántúlon hétfőnként nem nyit ki a boltok egy része, mert csak így tudják alacsonyabb létszámmal is működtetni az üzleteket.

A szövetség speciális járulékcsökkentést szeretne a kormánytól a bajba jutott boltoknak, ugyanis szerintük a garantált bérminimum kötelező emelésébe több üzlet is belerokkanhat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!