szerző:
hvg.hu

A nagy értékű ajándékokat fel kellene tüntetni a vagyonnyilatkozatban, de ennek nincs nyoma. Pedig a nagy értékű ajándékok után 15 százalék adót kell befizetni.

Semjén Zsoltnak adóznia kellett volna a vadászat után – állítja Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Ligeti a Népszavának beszélt arról: egy képviselő a parlamenti munkájával összefüggésben legfeljebb egyhavi képviselői tiszteletdíjának megfelelő összegben fogadhat el ajándékot. Ez nagyjából 800 ezer forintot jelent évente.

Ligeti Miklós szerint kérdés, hogy Semjén ajándékba kapott ötmilliós svédországi vadászata bármilyen összefüggésbe hozható-e parlamenti vagy miniszterelnök-helyettesi munkájával, de az összeg meghaladja az elfogadható maximum hatszorosát.

A jogi igazgató szerint Semjén Zsoltnak fel kellett volna tüntetnie képviselő vagyonnyilatkozatában ezt a nagy értékű ajándékot, amelyhez hasonlót állítólag az elmúlt néhány évben több alkalommal is kapott. Az ilyen juttatások után minimum 15 százalék jövedelemadót kellene befizetni az államkasszába. A Transparency International várhatóan több eljárást is kezdeményez az ügyben.

A lap megkérdezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy Semjén fizetett-e adót a vadászat után, de nem érkezett válasz.