szerző:
MTI

Egy hétfőn véglegesített bírósági döntés szerint a pörköléskor keletkező akrilamid miatt kell felhívni a fogyasztók figyelmét a lehetséges veszélyre. Vagy pedig ki kell vonni a termékekből valahogy ezt a vegyületet.

Egy kaliforniai bíró hétfőn véglegesítette korábbi döntését, amely szerint a szövetségi államban működő kávéforgalmazóknak fel kell hívniuk a fogyasztók figyelmét a kávé rákkeltő kockázatára a pörkölési folyamatban keletkező mérgező anyagok miatt.

Elihu Berle bíró indoklása szerint a Starbucks és más cégek nem tudták bizonyítani, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatásai felülírják a kávépörkölés folyamán keletkező karcinogén anyag jelenlétéből eredő kockázatot. A Los Angeles-i bíró márciusban gyakorlatilag ugyanezt az írásos döntést hozta.

Az egészségre káros anyagok kutatását és oktatását célul kitűző nonprofit szervezet (Council for Education and Research on Toxics, CERT) még 2010-ben perelt be nagyjából kilencven kávéforgalmazót, köztük a Starbucks céget azzal a váddal, hogy megsértik Kalifornia állam törvényeit, amelyek megkövetelik a vállalatoktól, hogy figyelmeztessék fogyasztóikat a termékeikben lévő daganatkeltő hatású anyagokra.

Az egyik ilyen az akrilamid, amely az élelmiszerek és az italok hőkezelése során keletkezik a szénhidrátok, telítetlen zsírsavak, aszkorbinsavak vagy származékaik reakciója eredményeként.

A kávéipar szerint azonban a vegyület jelentéktelen, nem egészségkárosító mennyiségben van jelen a kávéban, az akrilamid egy természetes folyamat következménye a pörköléskor.

A mostani döntés nyomán a kávéipar elkezdi feltüntetni a termékei címkéin a karcinogén anyagot, vagy kivonja azt belőlük, ahogy évekkel ezelőtt a burgonyaszirom-gyártók tették, miután a CERT pert indított ellenük.

A civilszervezet jogi képviselője, Raphael Metzger reményei szerint sikerül megegyezni a nyolc éve húzódó ügyben. Ha nem születik megállapodás, a kávéforgalmazóknak súlyos bírsággal kell számolniuk.

Az amerikai Nemzeti Kávétársaság szerint a rákkeltő figyelmeztetés nem fog javítani a közegészségügyi állapotokon. "Félrevezető lenne a rákkeltő figyelmeztetés feliratozása. Az amerikai kormány saját étkezési irányelveiben megfogalmazódik, hogy a kávé az egészséges életmód része lehet" – közölték.

Az elmúlt években számos tanulmány a kávézás egészségre előnyös hatásait mutatta ki, sőt 2016-ban a Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége levette a kávét a karcinogén anyagok listájáról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!