szerző:
hvg.hu

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot a szeszes italok diszkriminatív adóztatásának megszüntetésére.

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok kedveznek a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Az uniós bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint uniós jogba ütközik, hogy a gyümölcspárlatok, például a pálinka, valamint a növényi eredetű italok tekintetében – amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős – Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Ez a kötelezettszegési eljárás második szakasza. Ha a magyar kormány két hónapon belül nem módosítja a neta rendelkezéseit, a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

Nem ez az első eljárás a pálinka miatt Magyarországgal szemben. A 2010-ben, a második Orbán-kormány egyik első intézkedéseként elfogadott pálinkafőzési szabályokkal az volt a baja Brüsszelnek, hogy a házi főzet után nem kellett jövedéki adót fizetni, a nagy főzdék azonban nem kaptak mentességet. Ezt az eljárást 2016-ban szüntette meg az Európai Bizottság, miután a kormány módosított a szabályozáson, és ma már átalányadót kell fizetni a legkisebb mennyiség után is. A mostani eljárást éppen akkor indította el Brüsszel.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!