szerző:
Tossenberger Adél

Halbisztró, tejivó, levesbár, háztáji piac – sorra nyílnak Budapesten a színes és szinte pillanatok alatt befutó gasztroterek. Legtöbbször olyan fiatalok állnak össze, akik sosem vendéglátóztak, mégis úgy érzik, ők lesznek azok, akik betömik a piacon tátongó lyukakat, és úgy néz ki, nem is igen lőnek mellé. A városnak egyértelműen kell a bio, a magyar és a retro is. Fedezzen fel belőlük minden nap egyet!

A jónak mindig van hely egy városban, akkor is, ha zsúfoltság és túlkínálat van, mert jó helyekből egyszerűen nem lehet elég. A jó helyet onnan lehet felismerni, hogy kilóg a tornasorból: első látásra is több mint üzlet.

1. Cserpes Tejivó

Jókora mangalicás szendvics egy Fish Mac áráért, túrós batyu igazi túróval, kakaós csiga, rongyos kifli, karamellás tej, szederturmix (vagy éppen kiwis-ananászos) – minden, amit szívesen bekapnánk reggelire. Nem szándékos fricska, hogy a McDonald’s mellett nyílt meg a szinte pillanatok alatt hype-pá duzzadt retro tejivó – többek között ezt is elárulja nekünk a tulajdonos Cserpes István, akit az asztalok törölgetése közben kapunk el.

A belvárosi helyválasztás tökéletes, a dizájn kedves és nincs túlhabosítva, a szendvics zavarba ejtően puha, a turmixnak meglepő módon valódi tej íze van, a túrósbatyu pedig még meleg. Cserpes István azt mondja, ha egy óránál régebbi a kakaós csiga, akkor már kicsit szívja a fogát, náluk az már nem számít frissnek. És valóban, a reggel vásárolt csiga estére már nem az igazi, ilyen a valódi kelt tészta természete.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A csapat még kicsit próbál futni a sikere után. Három hét alatt lett hatezer követőjük a Facebookon, Cserpes szerint a tejivó kezdi húzni a céget, vagyis az országosan ismert kapuvári Cserpes Sajtműhelyt. Ehhez viszont még kicsit fel kell nőniük. Kísérletezni kell, megtapasztalni, hogy mikor, miből, mennyi fogy, főleg, hogy komoly kockázatokat vállalva a tartósítószerek nélküli frissességre törekednek. Látogatásunk idején ezért éppen nem tudtak melegszendvicset adni (alternatívaként viszont megmelegítettek egy friss szendvicset), és a gránátalmaszörp is elfogyott.

Cserpes már a bővítésen agyal. Hamarosan a Madách tér árkádjai alatt Bagaméri módjára mérné a Cserpes fagyit, de a Liszt Ferenc téren is szemez egy helyiséggel, ahol már nem csak reggelizőben, hanem melegkonyhában is gondolkodik: krumplis és mákos tésztával, vagy éppen debreceni töltött káposztával.

Cserpes István - kattintson képeinkért!
©

A fagyi persze aktuálisabb, Cserpes az ehhez szükséges hatvanéves családi receptet egy kapuvári nénitől tanulták. Azt ígéri, brutális lesz, és megosztó, a nyolc íz viszont klasszikus: csoki, vanília, eper, málna, kókusz, karamell, citrom és puncs. Árban pedig megállnának a 180 forintnál gombóconként.

Rajongók fagyi nélkül is akadnak: egy járókelő épphogy autogramot nem kért Cserpes Istvántól, amikor a semmiből felbukkanva megköszönte neki, hogy megnyitotta az üzletét.

Deák tér, a Sütő utcai McDonald’s mellett, hétfő-szombat 7:30-22:00

2. Halkakas Halbisztró

Egy másik lyukat egy fiatal baráti társaságnak sikerült valamelyest betömnie a magyar gasztropiacon. A Halkakasban minden a frissen beszerzett magyar hal körül forog, de nem a hagyományos módon.

A szimpla halászlén (péntekenként főzik) túl a füstölt pisztráng pástétomon (isteni) át a harcsa gyros tálig és a felkapott fish and chipsig sok minden közül válogathatunk, de a menü képlékeny. Levesfronton például sokszor tűnnek fel újdonságok, legutóbb a köleses hideg banánkrém levesbe futottunk bele. Olcsón vannak finom szörpök és gyümölcslevek is (80-110 forint decije), és jóval borsosabban kézműves sörök (500 forint fölött a 0,33 l-es).

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Az üzletvezető Lévai Zsuzsi édesapjának halastava van Sárbogárd mellett, részben innen az ötlet, na meg onnan, hogy a magyarok nem esznek elég halat, ha pedig igen, azt is fantáziátlanul készítik el.

A Halkakas belső kialakításával céljuk az volt, hogy a belépő rögtön a nagyi konyhájában érezze magát. Ez pedig sikerült is: a bisztró picike, de szellős és otthonos, a retrodizájn kifejezetten igényesre sikerült – még a mosóteknő sem túlzás benne. Az alsó szintre lejutni a meredek lépcsőn tényleg olyan, mintha a nagyi pincéjébe másznánk le a hideg dinnyéért.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A forgalomra viszont itt sincsenek tökéletesen felkészülve, este hétkor az asztalra még várnunk kellett, levest már hiába kértünk, és a kiszolgálásba is csúsznak még hibák. Ez egyrészt nem meglepő, hiszen komolyabban senki sem vendéglátózott korábban a csapatból, másrészt viszont az ízek és a miliő feledtetik a bakikat. Úgy tűnik, a Cserpeshez hasonlóan a Halkakas sem áll meg egy helyszínnél. Igény van rá, ezért Lévai Zsuzsi egyrészt Buda felé kacsingat, másrészt pedig egy take-away verzióban is gondolkodik a pesti belvárosban.

Veres Pálné u. 33., minden nap 10:00-22:00, 1-2 nappal előtte érdemes asztalt foglalni!

3. Szimpla Háztáji Piac

"Hajnali négyig kevergette ezt a gombakrémet ez a jóember, szívvel-lélekkel" – kellenek a kulisszatitkok piacozás közben, a Szimplában pedig meg is kapjuk őket. A romkocsma egy hónapja minden vasárnap átalakul, és a merengő állástalan diplomások populációja mellé új rétegeket szippant be. A dizájnelemek a gyerekeknek játékszerré, az idősebbeknek furcsa kortárs műalkotássá válnak, az asztalok között gólyalábas sétál, a sarokban élő jazz szól.

Mi pedig mindent végigkóstoltunk, amit csak lehet. Itt egy korty bazsalikomszörp, ott egy falat csokis süti különleges kakaóbab fajtákból, egy marék csíra, egy kevés kakukkfüves kecskesajt (fél évig érlelték) vagy lilahagymás tehénsajt, és persze némi békéscsabai csípős kolbász, hiszen "Csabán mindenki csinál kolbászt, és mindenki jól csinálja".

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A kézműves termelők itt arra a legbüszkébbek, hogy természetes alapanyagokból, vegyszer, színezékek és ízfokozók nélkül hozzák a minőséget, "ahogy a nagyszülőktől tanulták". Ezek a nagyszülők pedig tudhattak valamit, ahogy a szimplások is. Családias gasztrotégely Budapest sohójában.

Kazinczy utca 14., minden vasárnap 9:00-14:00

4. Cukorka Sweet Fabric

A Múzeum körút egyik udvarában bújik meg egy mini cukorkalaboratórium. A srácok a cukorkakészítő mesterséget élesztik újjá, modern minimál dizájnnal, és abszurd ízkombókkal. Az Insitu és a Front dizájn üzletek tulajdonosa, Gerzsenyi András felmenői között több cukorkakészítő is van, és az ő nevükhöz fűződik a "nyalóka cukorka" 1932-es szabadalma is, ez pedig remek ugródeszka volt az induláshoz.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A Cukorkában az a jó, hogy nem csak vásárolni lehet, hanem a hét bizonyos napjain meg is lehet nézni, hogyan készül a kézműves édesség (nekünk pont nem volt szerencsénk), sőt, ha jelentkezünk valamelyik workshopjukra (gyerekcsoportokat is várnak és csapatépítő tréninget is vállalnak), magunk csinálhatunk nyalókát vagy cukorkát. Remek ajándékötlet.

Ha nem elég kifinomult az ízlelőbimbónk, nehéz kivenni a különböző ízeket, ezek kombinálásának viszont csak a fantázia szab határt. Sláger volt például a chili-málna, vagy a sárgadinnye-menta, de télen a forralt boros is futott. Megrendelésből pedig itt sincs hiány, reklámforgatáshoz és esküvőhöz is használtak már Cukorka-termékeket.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Múzeum körút 7., az udvarban, hétfő-péntek 10:00-19:00, szombat 10:00-15:00

5. Nostro Gastronomy

Az elmúlt évek során a Józsefváros Liszt Ferenc terévé nőtte ki magát a Mikszáth tér és környéke, s bár már a tömegeket vonzó Főzdefesztnek is ez a terep lett az otthona, a környék így is családias maradt.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Közel egy éve ennek a gasztroblokknak lett az egyik gyöngyszeme a Nostro (az olasz szó jelentése „Miénk”). Egy nyugalmas reggeli, vagy egy délutáni kávé elfogyasztásához tökéletes – hozza az olaszos kiülős-sziesztás hangulatot, mégis pezseg körülötte a levegő.

A kávé mellé (mi a karamellás eszpresszóval pörögtünk fel) itt nem a megszokott isler-linzer-kókuszgolyó tengelyen mozog a választék, hanem szicíliai kézműves sütik, és olyan házi alapanyagokból készült finomságok közül válogathatunk, mint a mézes-fahéjas-diós almatorta, vagy nagypapa és nagymama tortája.

Mi a sajttortát és szicíliai brióst teszteltük, utóbbihoz pedig elengedhetetlen valamelyik pikáns dzsem. Ha visszagondolunk, a birsalmás és a ribizlis még mindig birizgálja a nyálmirigyeinket, az eperből pedig csak azért nem kaphattunk, mert félretették egy törzsvendégnek, aki minden nap náluk reggelizik. Ezt pedig meg tudjuk érteni.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Vannak persze sós finomságok is, ciabatta szendvicsek, vagy rántotta, de a sonka-felvágott tál is nagyon hívogató. A hely picike, de kávé és süti elvitelre is van, gusztusos csomagolásban.

Krúdy Gyula u. 4., hétfő-péntek 7:30-19:30, szombat-vasárnap 8:30-17:30

6. Leves

Nagyjából egy éve működik a szintén hiánypótló Leves is, és leves alatt itt nem híg és zsíros menzalevesekre kell gondolni, hanem gazdag, ötletes és változatos kreációkra, elvihető papírpohárban. A Leves ugyanis egy take away bár, két talponálló asztallal a Vámház körúton.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A levesek helyben és frissen készülnek, a pult mögül rálátunk a rotyogó fazekakra, az egész hely nem nagyobb 14 négyzetméternél. A levesező ötletét Új-Zélandról hozta a csapat, és az ízeket is a nemzetközi konyha legkülönbözőbb szegleteiből szedték össze.

Van marokkói lencseleves, burmai csirke, és afrikai földimogyorós csirke, de ami ebben a melegben még fontosabb, hogy minden nap van valamilyen (málna, banán, szeder) hideg gyümölcsleves is, és a vegákra is gondolnak.

Papírpohárból ebédelni pedig, amikor a forró finomságban megolvadt sajt mindent körbesző, vicces. Mert ami a legjobb, hogy mindig kérhetünk valamilyen feltétet is (segítenek kiválasztani, melyik passzol a leginkább): sajt, nachos, mák, mentás tejszínhab, mandula, földimogyoró, vagy éppen szezámmag kerül a levesbe.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Ha pedig nem elég a leves, kérhetünk mellé szendvicset is (itt sem a megszokott téliszalámis verzióra kell gondolni). A Monica Belucci fantázianevű szendvicset például pestóval és kakukkfűvel bolondítják meg, a Hercegnőbe pedig csirkét, mézet, mustárt, tejfölt, almát és sajtot raknak. Az ár pedig – főleg, hogy a vásárlók fele egyetemista – nagyon baráti. Egy menü kijön egy ezresből.

Vámház krt. 14., hétfő-szombat 11:00-19:00

7. Pig 37 Blitz Grill

Az Akácfa utcai grillkolbászos nem a változatosságot célozta meg. Ők pont egy olyan helyet hiányoltak a piacról, ahol mindig ugyanazt a kolbászt, és ugyanazt a savanyúságot kapják meg, ezért megcsinálták. A kínai-török-gyrosos csapáson túl így a magyar kolbász is bekúszhat a VII. kerületi partinegyedbe, ha beüt a biznisz.

Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

Mivel tényleg még csak néhány napja nyitottak, a választék nem végleges, a kolbászok nem túl nagyok, viszont a nyitóakcióban minden harmadik ingyen van. Mi háromfélét kóstoltunk meg: a csípős-magyarost, a bajort és a debrecenit – egyértelműen az első győzött. Később karajt és tarját is grilleznek majd, de a menü még képlékeny.

A dizájn kockásterítős minimál, megspékelve egy jól kommunikálható szimbólummal, a sárga disznóval. A két srácnak, György Gábornak és Deme Dávidnak egyébként szintén nincs vendéglátós tapasztalata, mindketten dj-k (pár órával a kolbászolás után Dávidot Chromként láttuk viszont az A38-on). Esetükben talán pont az ütne a legnagyobbat, ha a grillsütők mellé betennének egy dj-pultot is.

Akácfa u. 24., hétfőtől-szombat 10:00-22:00