szerző:
hvg.hu

A budapesti bulinegyed évek óta világverő, a tavalyi street food forradalom óta az utcán is lehet rendes kaját kapni, a kulturális felhozatalról már nem is beszélve. Erről szól a csütörtökön nyitó Budapest Essentials fesztivál, ahol négy nap alatt kimaxolhatjuk az egész várost.

Budapest belvárosában végre megtörtént a rendszerváltás, a Kazinczy az új Váci utca, a csalamádéval áztatott hamburger, olcsó kínai és vizezett sör helyett most már gourmet falatokkal és kézműves italokkal kényeztetjük magunkat, a világ legmenőbb klubjai pedig itt nyílnak sorra – dübörög az urban.

Csütörtöktől vasárnapig a Budapest Essentials azt próbálja meg bebizonyítani, hogy mindezt fesztiválba rendezve még überelni is lehet. A bulira több mint 50 zenekarral és DJ-vel készülnek összesen 20 helyszínen. Nagy dobás lehet a Gorillaz Sound System Vásárcsarnokbeli zsivajába szervezett koncert és a BBC és a Glastonbury fesztivál által is felfedezett George Ezra fellépése, akiben külön szimpatikus, hogy úgy írt Budapest-himnuszt, hogy még sosem járt itt.

A fesztiválon nyit a Gozsdu Sky Terasz is, a hely az éledező rooftop kultúra egyik leendő nagyhala lehet. Tesztüzemi napokat tartanak a Tesla.rar udvarán a Kazinczyban, ami a hírek szerint a cizellált elektronikus zenét kedvelők növekvő táborát célozza meg. A zenés programokba a háztetőkön, kertekben és köztereken felbukkanó pop-up koncertek is külön pezsgést visznek.

A négynapos karszalaggal a város tágabb értelemben vett kulturális csúcsait vehetjük be, közte két időszaki kiállítással, a Szépművészeti Múzeumban látható az 1800-as évek második felének bohém Párizsát provokatív grafikákon ábrázoló Henri de Toulouse-Lautrec vaskos gyűjteményét és Derkovits Gyula két világháború közötti kubista, expresszionista képeit a Nemzeti Galériában. A Budapest-csomagba beletartoznak emellett a városnéző túrák, belépő a legnagyobb gyógyfürdőkbe vagy az állatkertbe, a legmenőbb gasztropontoknál pedig 20-30-50 százalékos kedvezménnyel dőzsölhetünk.

A fesztivál szervezője, Tímár László a hvg.hu-nak elmondta: „a rendezvény célja a Budapest imázs építése”, a programok pedig „mindenkihez szólnak, a fesztivált ezért remélhetőleg nem lehet majd nem észrevenni, mert mindent lefed és mindenhol ott lesz”.

Az idén először megrendezett Budapest Essentials programjaira mintegy 10 ezer emberrel számolnak, beleértve a várhatóan mintegy 3000 bérletes látogatót.

A fesztiválra a helyszínen 21 ezer forintért váltható bérlet, az egyes programokra pedig külön jegy váltható. További infók itt

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!