szerző:
hvg.hu

Évek óta rengeteg pénzt különítenek el a központi költségvetésből a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia kutatóintézetére, amiben még meg sem kezdődött a munka, nincsenek kutatói, az intézménynek helyet adó Hild-villa pedig üresen áll.

A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) jövőre az ideinél húsz százalékkal nagyobb költségvetéssel tervezhet, már a 6,6 milliárd forintot is átlépi majd a rendelkezésre álló összeg, ebből pedig 174,4 milliót különítettek el egy kis intézményre, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetre és 143,2 milliót az intézmény székhelyének felújítására – írja az Origo.

A lap szerint a kutatóintézet alapítását még 2013 tavaszán határozták el, és nem először kap ilyen nagyságrendű összeget. A 2014-es központi költségvetésből az MMA 109,4 milliót fordíthatott az intézet működtetésére, ebből 20 milliót jelöltek meg beruházásokra, 54 milliót személyi juttatásokra. A 2015. évi központi költségvetésben már 174,4 millió szerepel az intézet működtetésére. Ebből megint 20 millió megy beruházásra, 95,3 millió személyi juttatásokra, 31,9 dologi kiadásokra – részletezi a lap.

©

Az MMA 2013 novemberében megkapta a Budakeszi úti Hild-villát is, amire 2014-ben el is költöttek 109 milliót, többek között gépészeti távfelügyeletre, őrzésére, karbantartására. 2015-ben az MMA közlése szerint 19 milliót költöttek az épület fenntartására, állagmegóvására, őrzésére, stb.

A villában elvileg a kutatók dolgozhatnának, ám az üresnek tűnik, a kutatóintézetnek pedig jelenleg két munkatársa van: február 1-e óta dr. Kocsis Miklós, jogász, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének adjunktusa és egy adminisztrátor munkatárs. Kocsis – aki régi ismerőse az MMA főtitkárának, Kucsera Tamás Gergelynek – feladata az intézet megszervezése, aztán átadja majd helyét egy szakmabeli vezetőnek.

A kutatóintézet szervezésével eddig körülbelül másfél év ment el, de az Origo szerint az intézetnek még nincsenek kutatói, nincs semmilyen elérhető dokumentuma a tervezett kutatásokról, nincs honlapja sem, de az MMA hivatalos honlapján sincs szó róla, Kocsis Miklós neve az intézettel összefüggésben nem szerepel rajta.

A tervek szerint 2015 őszétől 10 kutatót vennének fel, akik megkezdik az „elsődleges (alap)kutatásokat” a magyar művészetről – válaszolta a lap kérdésére az MMA.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!