szerző:
hvg.hu

Nemes Jeles László mellett most Erdély Mátyás munkáját is elismerték Amerikában azzal, hogy az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) jelölte őt az egyik díjára.

A vasárnapi Golden Globe-győzelem és a csütörtöki Oscar-bejelentés között sem állt meg a Saul fia diadalmenete: szerda reggel bejelentették, hogy az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) jelölte Nemes Jeles Lászlót a legjobb elsőfilmes díjára, majd délután az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) is tartogatott számunkra egy örömhírt.

Az ASC átadóján két kategóriában osztanak díjakat, a fődíj mellett ugyanis 2014-ben elindították a Spotlight Award nevű kategóriát is, ahová olyan filmekkel lehet bekerülni, amelyek fesztiválokon vagy külföldön futottak, vagy csak limitált számú moziban mutattak be – tehát amely filmeknek esélye sem volt nagyobb közönséget elérni.

Erdély Mátyás (hátul) a Saul fia forgatásán
©

Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre az utóbbi kategóriában kapott jelölést, a Macbeth képeiért felelős Adam Arkapaw és a Beasts of No Nation című Netflix-film munkálataiban rendezőként és operatőrként is részt vevő Cary Joji Fukunaga mellett.

A fődíjra egyébként öt operatőrt jelöltek: Janusz Kaminskit (Kémek hídja), Ed Lachmant (Carol), John Seale-t (Mad Max: A harag útja), Roger Deakins-t (Sicario) és a Birdmannel tavaly győzedelmeskedő Emmanuel Lubezkit (A visszatérő).

Emmanuel Lubezki a 2015-ös Oscar-gálán
©

Az ASC díjat február 14-én adják át.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!