szerző:
hvg.hu

Aki nyer a DGA Awards díjátadón, az általában megkapja a legjobb rendezőnek járó Oscart is. Idén egy új kategóriát is indítottak, ahol a Saul fia direktora is jelölést kapott.

Az Amerikai Rendezők Céhének díja (DGA Awards) általában jó előjel a rendezői Oscarra nézve: a szakszervezeti elismerés 1948 óta tartó történetében mindössze 9 alkalommal fordult elő, hogy nem ugyanaz vihette haza az akadémiai díjat, aki nyert a DGA díjátadóján.

A vasárnapi Golden Globe-on nagyot arató A visszatérő rendezője, Alejandro González Iñárritu most történelmet írhat, ugyanis a Birdmanért járó tavalyi győzelme után ismét jelölték, így az első olyan rendező lehet, aki két egymás utáni évben elnyeri a DGA díját.

Alejandro González Iñárritu (balról a második) a Birdmanért járó Oscarokkal
©

Rajta kívül egy korábban háromszor jelölt, de a díjat soha el nem nyerő rendező, a Mentőexpedícióért felelős Ridley Scott, valamint három újonc, Tom McCarthy (Spotlight), Adam McKay (A nagy dobás) és George Miller (Mad Max: A harag útja) versenyez a díjért.

Idén egy új kategóriát is bevezetett a DGA, méghozzá a legjobb elsőfilmes rendező díjáét, ami rögtön egy magyar esélyessel indít. A vasárnapi Golden Globe-győzelmével az Oscar felé vezető úton is nagyot lépő Nemes Jeles László mellett egy brazil rendező, Fernando Coimbra (A Wolf at the Door), A tinilány naplóját rendező Marielle Heller, az Ex Machináért felelős Alex Garland, valamint Az ajándék című thrillert dirigáló Joel Edgerton esélyes az új kategóriában való győzelemre.

Nemes Jeles László a Golden Globe-bal
©

A DGA Awards nyerteseit február 6-án jelentik be Los Angelesben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!