szerző:
hvg.hu

Nyílt levelet írt több írótársaság az emberminiszternek és a fejlesztési miniszternek a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. alapítása és elindulása miatt.

A JAK, a Fiatal Írók Szövetsége és a Szépírók Társasága – amely szervezetek a sajtóból értesültek a programról – január 19-én közös levelet nyújtott be Balog Zoltán és Seszták Miklós részére. Ebben azt kifogásolják, hogy a 3 millió forint törzstőkével és 147 millió forint tőketartalékkal induló kft. indulásáról semmilyen egyeztetés nem történt a reprezentatív irodalmi szervezetekkel. Mint írják, az sem világos, hogyan érintené ez a program a könyvkiadás és a folyóiratok meglévő állami támogatását.

Az írószervezetek jelzik többek között, hogy működési támogatásuk az utóbbi időben radikálisan csökkent, sőt az egész kortárs irodalom támogatása is csökkent. Mindemellett – mint írják – az irodalmi folyóiratok többsége, melyek kulcsszerepet játszanak a fiatal tehetségek felfedezésében és az irodalmi életbe való bevezetésében, veszélybe kerülhet, amennyiben, az NKA átalakítása után felálló kuratórium nem ír ki számukra kiegészítő támogatást.

Úgy gondolják, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre. Ezért levelükben azt szorgalmazzák, hogy induljanak újra a minisztérium és a szakmai szervezetek közötti egyeztetések.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!