szerző:
Németh Róbert

Slágereit eddig több mint ötszázmilliószor hallgatták meg a Spotify-on. És ez csak a kezdet, gyanítjuk. Startfotó egy ígéretesen induló karrierről.

A Despacito után itt az újabb amerikai latinpop-szenzáció: a kubai anya és mexikói apa gyermekeként született kubai-amerikai Camila Cabello pályafutása a Fifth Harmony nevű tehetségkutatós lányzenekarban indult 2013-ban, ám egy évvel ezelőtt szólópályára lépett.

Már a Fifth Harmony tagjaként kijött két duettje, első szólódala, a Crying In The Club pedig 2017 májusában jelent meg.

Azt követte tavaly ősszel a Havana című sikerdal, melynek szerzői között ott van a kortárs pop Midász királya, Pharrell Williams, akinek a kezei között az elmúlt jó pár évben szinte minden arannyá változik. A dal egyik producere pedig az a Frank Dukes, aki dolgozott már a hiphopsztár Drake-kel, és a tavalyi év egyik könnyűzenei kulcsszereplőjével, Lorde-dal.

Ami egyébként Cabello dalainak közreműködőit illeti: az "új Despacito"-párhuzam csak félig-meddig igaz. A dalokat a sokkal inkább kívülálló Luis Fonsihoz képest azért az amerikai mainstream luxus-háttéremberei gondozzák, olyanok, mint a hiphopban utazó The Futuristics, Ryan Tedder, aki nemrég a U2-val is dolgozott, vagy a többek közt Rihanna és Calvin Harris felől ismerős Brittany Hazzard, vagy éppen Skrillex. És még sokan mások – ez ebben az esetben nem afféle könnyű fordulat, hiszen tényleg tucatnyi stúdiószakember alkotta meg Camila első nagylemezét.

A Havana klipjét eddig több mint 400 millióan nézték meg a Youtube-on. De nem ez a csúcsbeállítás, hanem az, hogy az amerikai slágerlista poprádiós játszási rangsorát senki nem vezette szólóelőadóként olyan hosszú ideig az elmúlt öt évben, mint Cabello tavaly októberben megjelent száma (e pillanatban egyébként már éppen nem ő az első, hanem Ed Sheeran).

Camila című debütáló szólólemeze holnap jelenik meg.

New York Times ma hosszú cikket szentelt neki, míg a Guardian a lehetséges öt csillagból négyet adott megjelenés előtt álló szólólemezének.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!