szerző:
hvg.hu

Eddig mintegy 4700 kötetet gyűjtöttek.

A török főváros, Ankara kukásai nem hagyják veszni a kidobott könyveket: összegyűjtik azokat, és egy saját könyvtárat nyitottak belőle – írja a Spiegel.

Emirali Urtekin, a könyvtár vezetője elmondta, új életet adtak így a kidobott könyveknek, az ötlet pedig onnan jött, hogy azon gondolkoztak, mit csinálhatnának még a munkájuk mellett. A könyvtár mellett egyébként egy zenekaruk is van, amelyben használaton kívüli kukákon dobolnak.

A kidobott könyveket 7 hónapja kezdték gyűjteni, azóta már mintegy 4700 kötet gyűlt össze, amiket 17 kategóriába soroltak – a kukások könyvtárában a gyerekkönyvektől a szerelmes regényeken át a gazdasági tanácsadó könyvekig sok minden megtalálható, de azóta is folyamatosan érkeznek az új kötetek.

A könyvtárat eredetileg csak a kukásoknak szánták, de mostanra bárki látogathatja, ráadásul 0-24 óráig nyitva van. A könyvtárat egy volt gyárépületben nyitották meg, ahol egy kávézó és egy borbélyszalon is üzemel, a kukások pedig gyakran járnak oda szüneteikben pihenni.

Új projektként a kukások most egy mobil könyvtárat is szeretnének beüzemelni, amellyel iskolákat látogatnának, sok olyan iskola van ugyanis Törökországban, amelynek nincs saját könyvtára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!