szerző:
hvg.hu

Az amerikai popsztárt jó adottságain kívül egy speciális cipő is segítette.

Idegsebészek részletesen elmagyarázták, hogy csinálta az amerikai sztár a Smooth Criminal című számának klipjében elhíresült bedőlését, amikor úgy áll meg 45 fokos szögben a színpad felé belógva, hogy közben a teste teljesen egyenes marad (7:05 percnél), és nem esik be a nézők közé. Az attrakciót sokan próbálták leutánozni sikertelenül.

A titok nyitja - Jacko jó erőnlétén kívül - egy speciális cipő, amit az előadóművész számára fejlesztettek ki. Manjul Tripathi és kollégái az indiai Csandígarh orvostudományi kutatóintézet munkatársai azt mondták a BBC által idézett Journal of Neurosurgery-nek, hogy a legképzettebb előadóművészek is maximum 25-30 fokos szögben tudnának így megdőlni, segítség nélkül ez a mozdulat tehát kivitelezhetetlen lett volna.

Michael Jackson számára azonban készült egy speciális cipő, melynek adottságainak kihasználásához persze ehhez adaptált színpad is kellett. A titok nyitja egyszerű: a cipő sarkánál egy V alakú rész volt, melyet egy a talajból kiálló, erre a célba kihelyezett erős szöghöz támasztott. Ez tette lehetővé az előadóművész számára, hogy ilyen szögben előre tudjon hajolni, a gravitációt is leküzdve. Mielőtt ezt a speciális cipőt kifejlesztették volna neki, Jacko a derekára erősített, fölülről rögzített hevederekkel csinálta meg a mutatványt.

Állítólag Jacksonék az ötletet űrhajósoktól kölcsönözték: ők viseltek ugyanis ilyen földhöz rögzített cipőt, hogy ezzel vészeljék át a gravitációmentes teret.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!