szerző:
hvg.hu

Az Odüsszeia az első, Harry Potter a 15. a BBC listáján

A 24.hu számol be a világunkat leginkább formáló könyvek százas listáról, amit a BBC kérésére harmincöt ország, több,  mint száz művészének, tudósának, kritikusának a szavazatiból állítottak  össze.  Az összesített lista élén igazi klasszikusok állnak, az első az Odüsszeia, azt követi a Tamás bátya kunyhója, a Frankenstein, és Orwell 1984-e. Az első tízbe belefért még egyebek mellett Gabriel García Márquez Száz év magánya, William Shakespeare Hamletje, és Miguel de Cervantes Don Quijotéja.  A Harry Potter sorozat csak a 15. helyet tudta megszerezni, az egyik legkorábbi irodalmi mű, a sumer Gilgames eposz mögött. Tolsztoj Háború és békéje a 26., Kafka Átváltozása pedig az ötvenedeik helyet foglalta el a listán, amire magyar szerző műve nem került fel. A BBC hangsúlyozta: Céljuk nem valamiféle verseny eldöntése volt, mint írják, az érdekelte őket, ki mit gondol arról, hogy mi tesz egy történetet maradandóvá.
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!