szerző:
hvg.hu

Élete során legalább egyszer minden második nő megtapasztalja a húgyhólyagfertőzés, vagy hétköznapi nevén a felfázás kellemetlen tüneteit. A vizelés közben tapasztalható égető fájdalmat és állandó vizelési ingert okozó betegség 80%-át az E. coli baktérium okozza. Svájci egyetemi kutatók végre magyarázatot találtak arra, hogy a baktérium pontosan hogyan működik, és miként okoz károkat a szervezetben.

A visszatérő húgyúti fertőzések, köznapi nevén a felfázás fő okozója a normál bélflórában is megtalálható Escherichia coli baktérium, amely belépve a húgyutakba, ott a felszínre tapadva gyulladást okoz – írja a Házipatika.

Timm Maier professzor a bázeli egyetem Biocentrumából és Beat Ernst professzor a Farmacentrumból, illetve Rudolf Glockshuber professzor az zürichi ETH Molekuláris Biológia és Biofizikai Intézetéből hozták létre azt a kutatócsapatot, amely most felfedezte, hogy a baktériumok a FimH fehérjét felhasználva képesek megkapaszkodni és előre haladni a húgyutakon a vizeletárammal szemben is.

 

©

A kórokozóról hosszú, apró horogban végződő függelékek lógnak le a FimH csúcsánál. Ez a fehérje hozzátapad a cukorstruktúrákhoz a sejt felszínén: annál erősebben kötődik a húgyutak felületi sejtjeihez, minél inkább le akarják őket onnan rángatni. Olyan nagy ellenállásra képesek, hogy a vizelés közben keletkező sodróerő sem mozdíthatja el őket.

"A FimH fehérje két részből áll, amelyek közül a második nem cukorkötő rész szabályozza, hogy milyen szorosan kötődik az első rész a cukormolekulához. Amikor a vizeletsugár keltette erő elkezdi széthúzni a két fehérje két felét, a cukorkötőhely reteszelődik. Azonban, amikor a húzóerő elgyengül, a kötés újra megnyílik, a baktériumok leválnak, és tovább vándorolnak felfelé a húgycsőben" – magyarázta Timm Maier.

"Több biofizikai és biokémiai módszer kombinációjával sikerült kideríteni – részletesebben, mint valaha –, hogy a FimH hogyan horgonyozza le a kórokozót" – mondta Rudolf Glockshuber.

A húgyúti fertőzések második leggyakoribb oka az antibiotikumok helytelen használata. A növekvő antibiotikum-rezisztencia miatt a hangsúly egyre inkább az alternatív kezelési formákra terelődik át. Az E. coli-fertőzések megelőzésében és gyógyításában olyan új hatóanyagok lehetnek hatásosak, amelyek megakadályozzák, hogy a kórokozó a FimH segítségével megtapadjon a húgyutakban, ami az antibiotikumok használatát a legtöbbször szükségtelenné tenné.

Az antibiotikum-használat csökkenése megnyitná az utat a további rezisztencia kialakulásának elkerülésére. Beat Ernst csapata már hosszabb ideje intenzíven dolgozik a FimH hatástalanításán, és a megfelelő gyógyszer kidolgozásán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!