szerző:
hvg.hu

Megkezdődött a héten a pécsi magasház bontása. A 25 emeletet 1989-ben ürítették ki, voltak próbálkozások a hasznosítására, végül a bontása mellett döntöttek. A tervek szerint év végére tűnhet el teljesen. A város fideszes polgármestere kihasználta az alkalmat, és némi performansz keretében jelentette be a munka megkezdését.

A PécsMa.hu beszámolója szerint Páva Zsolt polgármester személyesen vezetett fel a bontási területről a lerakóig az a teherautót, amely elsőként indult el törmelékkel megrakva a szellemháztól.

©

A 25 emeletes tornyot az 1970-es évek közepén építették, de vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, de többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani az épületet. Az épületre végül 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Az egyik helyi televízió akkor forgatott az épületben, amikor a lakók megtudták, hogy valószínűleg ki kell majd költözniük.

A polgármester a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy egy nagyon régóta húzódó, a pécsieket irritáló helyzet szűnik meg a bontással. Csizi Péter, a város fideszes országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy a munka év végéig befejeződik, az épület helyén parkot akarnak kialakítani. A bontáshoz a kormány korábban 1 milliárd 256 millió forint támogatást biztosított.

©

Egy emelet 9-10 nap alatt tűnik el

A kivitelezők az ígéretek szerint gondoskodnak arról, hogy a munka a lehető legkisebb zaj- és porterheléssel járjon. Naponta legfeljebb négy-öt teherautó szállítja el a törmeléket a 6-os főúton Pécs keleti határába további feldolgozásig.

A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelése érdekében 100 méter hosszú ideiglenes elkerülőutat építettek. A gyalogosoknak védőtetős folyosót építettek.

A balesetveszély csökkentése érdekében a napokban egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húznak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül majd.

Egy szint bontása kilenc-tíz napot vesz igénybe az írásos összefoglaló szerint.

Maros József építőmérnök, statikus korábban azt mondta: a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!