HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ha a szakmánkat szeretjük, de valahogy nem találjuk a helyünket, és inkább nyűgnek, mint örömforrásnak látjuk a munkánkat, próbáljuk ki a következő tippeket! Repka Ágnes HR-szakértő írása.

1. Írjunk listát, hogy miért szerettük régen ezt a szakmát, mik voltak a számunkra fontos értékei, vonzereje! Próbáljuk meg most ugyanezeket felfedezni, arra figyelve, hogy meglássuk benne a szépet, a jót!

2. Ha a szakma továbbra is érdekel, de az évek múlásával új kihívást keresnénk, ne legyünk restek beszélni a főnökkel. Mondjuk el neki, hogy jelenlegi munkánk mellett ott, a cégnél keresünk olyan kihívást, lehetőségeket, amelyek új élményeket adhatnak. Ez lehet mentorszerep a fiatalabb, tapasztalatlanabb új kollégák mellett, vagy újabb feladat, ami változatosságot jelent.

3. Érdemes más, sikeres szakmabeliekkel is a munkánk napos oldaláról beszélgetni, megerősítést kaphatunk, hogy jó irányban, jó helyen vagyunk.

4. A lista másik oldala a negatívumokról szóljon! Mi miatt vannak most nehézségeink? Mi hátráltat bennünket abban, hogy élvezzük a napi teendőinket? Ha a problémát kolléga, vagy a főnök okozza, próbáljuk meg diplomatikusan, tárgyilagos hangnemben, kompromisszumkészen kezelni a helyzetet, és megoldást keresni! Ha javul a kollegiális viszony, a munka is több örömet fog okozni.

A kulcs a jól beosztott szabadidő
©

5. Néha elég csak annyi, hogy végiggondoljuk, mennyi mindent elértünk, és milyen jó helyen vagyunk. Olykor érdemes megállni, visszatekinteni, és értékelni az eddigi eredményeket. Talán az ilyen tudatos értékelés, összegzés azonnal jobb színben tünteti fel a karrierünket, a munkánkat. Szánjunk tehát időt arra, hogy megünnepeljük a sikereinket, és átérezzük az elégedettséget, a boldogságot!

6. Érdemes tudatosan a pozitív beállítottságú kollégák társaságát keresni, és amennyire csak lehet, távol tartani magunkat azoktól, akik csak keseregnek, panaszkodnak, és negatív energiájukkal lehúznak! Mindemellett, bármennyire is pozitívak a kollégáink, fontos, hogy olykor kiszakadjunk a munkakörnyezetünkből – a kulcs a jól beosztott szabadidő!

7. Ha a munkahelyi körülmények nem olyan vészesek, mégis nyűgnek érezzük a munkát, próbáljuk meg a megfelelő irányba terelni az életünket. A jó sorrend felállítása, koncentrálás a munka során, zavaró tényezők tudatos kiiktatása, s a munkafeladatok megfelelő ütemezése segíthet.

8. Ha végre újra szeretni tudjuk, amit csinálunk, a munkatársainkkal is kielégítő a viszonyunk, és az életünk is menedzselhető mederben folyik, csak az időhiány zavar még be néha, akkor tanuljunk meg nemet mondani! Sokak életét azért uralja a munka, mert nem tudnak nemet mondani, bármit elvállalnak, amit rájuk bíznak – és ezt sok munkáltató, de néha a kollégák is kihasználják.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!