HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Egy napló vigaszt és ihletet nyújthat, kialakuló mintázatokra világít rá és kreatív magaslatokba emelhet – feltéve, ha tudjuk, hogyan használjuk.

Mi a közös Andy Warholban és Che Guevarában? Hogy mindketten naplót vezettek. Bár a legkülönfélébb emberek írnak naplót, a naplóírók meglepően nagy számban foglalkoznak alkotótevékenységgel. A Wikipedia 223 neves naplóírót említ, s a felsoroltak fele kreatív munkát végez.

Mindez nem véletlen – olvasható A naplóírás mint kreativitásunk katalizátora című, idén megjelent tanulmányban. Teresa Amabile pszichológus, a Harvard Business School kutatási igazgatója társszerzőivel (Steven Kramer pszichológussal és Ela Ben-Úr trénerrel) azt vette észre, hogy a kreatív emberek gyakran dolgoznak egyedül, így nincsenek olyan kollégáik, akik segíthetnének ötleteik tesztelésében és továbbgondolásában. De még egy jó csapat vagy szervezet is ritkán képes biztosítani az alkotómunkához szükséges időt, megértést és türelmet.

A második énünk

Egy napló segíthet betölteni az űrt. Szócsövünk és második énünk lehet – aki soha nem felejti el, amit közlünk vele. A máskülönben elszigetelt vagy múló gondolataink így tovább élhetnek, és később nagyszerű elképzelésekké formálódhatnak. Naplónk azonban csak akkor lehet a szócsövünk, ha rendszeresen beszélünk hozzá és hallgatunk rá. És ez a fő kérdés: hogyan használjuk a naplót, nemcsak saját örömünkre, de céljaink elérésére is?

Kik vagyunk, merre tartunk
©

Egyszerűen a naplóírási szokás bevezetése a titok nyitja: idővel egyre könnyebbnek és motiválóbbnak fogjuk tartani. Kezdjük kicsiben! Ahelyett, hogy megesküdnénk rá, hogy egész életünkben naplót fogunk írni, inkább csak arra vállaljunk kötelezettséget, hogy egy hónapon át minden egyes nap feljegyzünk valamit. Ha azonban kihagyunk egy napot, az valószínűsíti, hogy a következőt is kihagyjuk.

Olyan időpontot válasszunk a naplóíráshoz, amikor valószínűleg lesz tíz zavartalan percünk! Lehetőleg mindennap ugyanabban az időben és helyen lássunk hozzá, ez segíti kialakítani és megszilárdítani az új szokást.

Amit a saját életünk mond nekünk

Ha papírra vetjük gondolatainkat, az már önmagában is hasznos tevékenység. De meg is sokszorozhatjuk naplónk áldásos hatását, ha rendszeresen beleolvasunk – ha odafigyelünk arra, amit a saját életünk mond nekünk. Bizonyos időközönként, mondjuk havonta egyszer, szánjunk időt arra, hogy kényelembe helyezzük magunkat, és átolvassuk naplóbejegyzéseinket! Újév napján pedig tegyük éves rituálévá, hogy végigolvassuk az előző esztendőt! Lenyűgöző hatással lesz ránk – ígéri az amerikai szerzőtrió, ezért akár érdemes a jövő év elején belekezdeni a projektbe.

Figyeljünk oda az esetleges tendenciákra, és ha látunk ilyeneket, jegyezzük fel! Volt-e olyan fajta munkánk, amellyel különösen jól haladtunk, vagy amely iránt különösen elkötelezettnek éreztük magunkat? Próbáljuk azonosítani azokat a tényezőket, amelyek miatt értelmet találunk egy-egy feladatban! Milyen típusú projekteknél éreztük azt, hogy a részvételünk kulcsfontosságú? Ezek mind-mind olyan jelzések, amelyek megmutatják, hogy mi motivál a leginkább, és hogy hová összpontosítsuk energiáinkat a fejlődés érdekében.

Mi a közös Andy Warholban és Che Guevarában?
©

Volt-e olyan elképzelésünk, amely most ígéretesnek tűnik, ám amelyről időközben esetleg teljesen megfeledkeztünk? Ez azt jelezheti, hogy amit az ötlet megszületése óta tapasztaltunk, vagy ami a világban megváltozott azóta, az most életképesebbé és értékesebbé teszi a korábbi elképzelést.

Díszes szőttes

Kövessük nyomon magánéleti és szakmai fejlődésünket, azt a fejlődést, amelyet egyik napról a másikra észre sem vehetünk! Az előrejutás érzése hatalmas ösztönzést jelenthet. Nézzük meg, milyen problémák és akadályozó tényezők merülnek fel újra meg újra, és gondoljuk át, mit tehetünk ellenük!

Ne engedjük el a napjainkat összefűző fonalat, amely elénk teríti eredményeink díszes szőttesét, és megmutatja, kik vagyunk, és merre tartunk. A legjobb az egészben pedig az, hogy a cselekmény kibontakozása közben magunk is aktívan alakíthatjuk – önmagunkat.

Érdekli, hogyan lehet még inspiráló a naplóírás? Olvassa el a Hozzuk ki a legtöbbet önmagunkból! című könyvet, melyben megtalálható A naplóírás mint kreativitásunk katalizátora című tanulmány!

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

A főváros saját számításai szerint legalább 23 milliárd forintot bukik az iparűzési adó megfelezése miatt

A főváros saját számításai szerint legalább 23 milliárd forintot bukik az iparűzési adó megfelezése miatt

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát