HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A betegek másképp dolgozzák fel a társas ingereket.

Az egyik leggyakoribb evészavar, a főképp fiatal nőket veszélyeztető anorexia eddig nem vizsgált aspektusára világított rá a brit Hertfordshire-i Egyetem, a University College London és a King's College London közös kutatócsoportja.

Az örömérzet hiányával is együtt járó zavar és a társas érintkezés során átélt testi érintések kapcsolatát tanulmányozták.

Bizonyítottnak látták, hogy az anorexiás páciensek másképp dolgozzák fel a társas ingereket, mint nem evészavaros kortársaik.

Többek között kevesebb örömüket lelik a többség számára élvezetes érintésekben.

A Psychiatry Research cikkének feltételezése szerint mindez a kellemes érintések feldolgozását végző agyi struktúrák hibás működésére vezethető vissza.

Ami hozzájárulhat a zavar kitöréséhez vagy fennmaradásához.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!