HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Korunk rögeszméjévé vált a testi szépség. A vékony és karbantartott test jóval többet jelképez, mint egészséget: lényegében a társadalmi sikeresség kulcsának tartjuk. A legtöbb ember számára e testideál azonban elérhetetlen, ami mélységes frusztrációt okoz, akár a teljesen normális súlyúaknak is.

A szépségideál változása mindig egyfajta reakció a kor egészségügyi és társadalmi körülményeire. Érthető, hogy a jóléti társadalmakban, ahol mindenki számára korlátlanul hozzáférhető az élelem, és egyre inkább terjednek a civilizációs betegségek – elhízás, cukorbetegség – felértékelődött a testét tudatos kontroll alá hajtó ember képe. A karcsúság jelképezi a boldogságot, a kompetenciát, a szexuális vonzerőt és egészséget, ezzel szemben a túlsúlyt lustasággal, sikertelenséggel, boldogtalansággal és akarathiánnyal társítjuk. Csak vékonyan tudunk beilleszkedni és érvényesülni az életben – sugallja a médiában megjelenő hirdetésözön. Kirekesztett pedig senki sem szeretne lenni, ezért szinte bármit hajlandók vagyunk megtenni, hogy elfogadjanak minket.

A mai ideálok elérhetetlen messzeségben vannak azonban például egy átlagos nő számára. Ma a magas, vékony, keskeny csípőjű, de nagy mellű nő a minta, és a média azt a látszatot kelti, hogy ha keményen dolgozunk, elérhetjük a vágyott alakot. Ez azonban teljesen ütközik a valósággal, az átlagnők genetikai adottságaival. Egy normális női test zsírtartalma 22–25, a kívánatos alakú modelleké 10–15 százalék, továbbá a fent leírt testalkata csupán a nők töredékének van.

Nő a nők szerepbizonytalansága
©

 

 

 

 

 

 

 

 

Így a nők jelentős része egész életében szélmalomharcot vív a saját testével. Egyre többen kezdenek drasztikus fogyókúrába, ahol nem az egészség megőrzése, csupán a szépség elérése a cél. De nemcsak a túlsúlyos, hanem a normál testsúlyú nők körében is egyre gyakoribb a testsúlyuk, alakjuk miatti szégyenérzet és alacsony önértékelés. A Dove Önbecsülési Alapjának tíz ország bevonásával készült felmérése szerint ma már a nők 98 százaléka elégedetlen a külsejével, s ez független a testtömegindexétől.

Ide tartozik, hogy a női szerepek néhány évtized alatt teljesen átalakultak. Előtérbe került a női szexualitás, az önmegvalósítás és karrier, értékké vált a teljesítmény és a versengés, a testkontroll pedig a sikeresség fokmérője lett. Mindez fokozta a nők szerepbizonytalanságának érzését. Ennek megfelelően gyarapszik a női testtel foglalkozó szépség- és fitneszipar, amely a változó igényeket igyekszik kiszolgálni. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb fogyókúra hosszú távon hizlal, és minél fiatalabban kezd el valaki diétázni, annál elhízottabb lesz az idő előrehaladtával.

Kohlné Papp Ildikó dietetikus, pszichológus cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvasható, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat – a kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!