HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Van néhány belföldi ötletünk – mindannyian jól járunk majd.

Legyünk őszinték: egy durva raftingtúra és egy gyerekkel történő utazás okozta adrenalinfröccs mérete között a különbség minimális, sőt, talán inkább az utóbbit kellene extrémsportnak nevezni.

1. Veresegyház és környéke

A tíz éves kor alatti gyerekkel történő helyváltoztatás macerás ügy, ezért nagyon meg kell gondolni, hogy milyen célpontot választunk. A veresegyházi Medveotthonnal leköthetjük gyerkőceink fölös energiáit és figyelmét. Ez Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, ahol öt és fél hektáron kamcsatkai és erdélyi európai medvék élnek. A területen nyolc barlang található, és egy fenyves, ahol az állatok fára mászhatnak, továbbá két mesterséges tó, amibe halakat is telepítettek. Utóbbi természetesen a medvék érdeklődésének középpontjában áll. A halakat ugyan nem tudják megfogni, de próbálják, és ez jó móka számukra és az őket figyelők számára is. Persze nem csak medve van itt, hanem például termálfürdő is, de átgurulhatunk Gödöllőre is, onnan pedig már csak egy ugrás Galgahévíz és az ottani ötven házból álló ökofalu, ami a gyerekek számára izgalmas lehet.

2. Zamárdi

A Balaton midig jó célpont, de azért nem mindegy, hogy melyik részét célozzuk meg. Siófok és Füred nagyon népszerűek és ezért zsúfoltak is, de ott van az elmúlt években a figyelem középpontjába került Zamárdi is. Itt található a tó legnagyobb szabad strandja, és innen érdemes kerékpárral nekiindulni a Somogyi dombságnak, és azt se felejtsük el, hogy innen nyílik a legszebb kilátás a Tihanyi-félszigetre.

Csúcsformában
©

Medvére nem, de kalandra bőven lehet számítani a Zamárdi Kalandparkban, ahol minden korosztály megtalálhatja a maga programját. Akadályok, tó feletti csúszópályák, labirintus, kincsmosás, vízi dodzsem és élménygőzös – ezek mind olyan vonzó hívószavak, mint tengeri kalóznak a rum: nincs gyerek, aki érezné magát csúcsformában egy ilyen helyen. A helyi vasútállomás közelében fekvő, 35 ezer négyzetméteres parkban a 130 centi alattiaknak három gyerekpálya és egy új csúszópálya, a nagyobbaknak (160 centiig) négy juniorpálya, a felnőtteknek (150 centi felett) pedig hét nagypálya áll a rendelkezésére.

És ez még mindig nem minden Zamárdi vonzáskörzetében. Ha valami igazán különlegessel szeretnénk meglepni a lurkóinkat, akkor vigyük el őket a Szaturnuszra! Nem, nem a Naprendszer második legnagyobb bolygójára gondoltunk, hanem az egyik legszebb és legnagyobb fából készült vitorlásra, amely a siófoki kikötőből indul. Mivel 30-35 fő fér el kényelmesen a fedélzeten, érdemes nagyobb társasággal kibérelni. A hajó orrába egy mozsárágyút telepítettek, így a kissrácok kipróbálhatják – igen, valóságosan is elsüthetik az ágyút – milyen lehetett Jack Sparrowként, azaz kalózkapitányként róni a végtelen tengereket.

3. Buda és környéke

A főváros értelemszerűen erős urbánus látványosságokban, és persze programokban is. Ha a fizikai stimulálás helyett inkább szellemileg szeretnénk teljesítményre sarkallni csemetéinket, akkor a budai Millenáris Park kiváló hely. Egész évben többféle program közül választhatunk.

Még a felnőttek is extázisban
©

Innen nincs messze a Budakeszi Vadaspark, amely kétségtelenül az ország egyik legjobbja, ahol az egy négyzetméterre jutó extázisba esett gyerekek száma kiugróan magas. Könnyű parkolni, a terület nem gigantikus méretű, az infrastruktúra – mosdók, étterem – rendben vannak, vagyis ez egy profi intézmény. A fő produkciót természetesen az állatok jelentik, amelyek szinte karnyújtásnyira találhatók tőlünk, sőt, néha még annyira sem. Az egyik nagy attrakció az állatsimogató, ahol szelíd dámszarvasokkal és muflonokkal lehet együttlógni.

4. Fehér-tó és Szeged

A Szeged környékén található Sirály tanösvényen egyszerre ejthetjük ámulatba porontyainkat és csepegtethetünk némi tudást a fejeikbe. Ezen az expedíciónak is beillő túrán a felfedezők a Fehér-tó történetét és madárvilágát ismerhetik meg. Az amatőr ornitológusok nemcsak egy passzív agytágítással egybekötött sétán vehetnek részt, hanem akcióba is lendülhetnek: a XI. számú halastó melletti kilátótoronyból alaposan megfigyelhetik a Korom-sziget élettől és vijjogástól nyüzsgő sirálytelepét.

A közeli Csaj-tó is izgalmakban bővelkedő hely, itt korábban nem kevesebb, mint 269 madárfajt figyeltek meg. A tóra épített madárlesként funkcionáló kunyhót vezető segítségével lehet felkeresni 8-10 fős csoportokkal. Nem mellékes információ, hogy maga a terület kerékpárral is egész évben bejárható. Ha a természet bejárásából pillanatnyilag elegünk lett, akkor ott van Szeged és belvárosa, tele múzeumokkal, templomokkal, hangulatos éttermekkel és kávézókkal, ott a strand és persze a Tisza.

5. Szentendre

Az apró Duna-parti település az ország egyik legszebb kisvárosa, hangulatos óvárossal, ahol órákig lehet andalogni a girbe-gurba utcácskákban és persze a folyóparton. Családdal remek program még a Skanzen, ugyanis a szentendrei hagyományőrző falu kész időutazás és jó móka az év minden szakában. Szinte nincs olyan hét, amikor ne várnák valamilyen remek programmal a gyerekeket, legyen az húsvét, karácsony, Szent Iván-nap, de jeles ünnepek nélkül is mindig zajlik ott valami akcióval teli esemény. A hatvanhektáros vadregényes terület természetesen akár egynapos látogatásra is remek buli, ami kezdődhet az 1930-as évekből származó kisvasút kipróbálásával.

Izing Róbert

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában talál, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!