szerző:
hvg.hu

A német labdarúgó-válogatott két török származású játékosa, Mesut Özil és Ilkay Gündogan az újraválasztására készülő török elnökkel találkozott. A németek nem repestek a boldogságtól.

Az angol labdarúgó Premier League-ben szereplő német válogatott focisták és az Everton játékosa, az ugyancsak török hátterű Cenk Tosun akkor találkoztak Recep Tayyip Erdogannal, amikor az elnök hivatalos látogatásra Londonba érkezett. A labdarúgók mind megajándékozták Erdogant a mezükkel, aztán fotózkodtak is a török nagykövetségen megejtett találkozón. Gündogan még személyes üzenetet is írt a felsőjére, amit átadott: "Nagy tisztelettel az elnökömnek."

A Deutsche Welle szerint az, hogy Özil elment a találkozóra – aztán az ott készült, Erdogannal közös fotót megosztotta hivatalos Instagram-oldalán –, igazán meglepő. Tavaly ugyanis a Süddeutsche Zeitungnak úgy nyilatkozott, általánosságban tartózkodik politikai nézeteinek kifejtésétől.

A fogadás után Reinhard Grindel, a német labdarúgó-szövetség (DFB) elnöke kritizálta a játékosokat: "A DFB természetesen tiszteletben tartja a bevándorló hátterű játékosok speciális helyzetét. De a futball és a DFB kiáll azokért az értékekért is, amelyeket Erdogan úr nem tisztel eléggé. Ezért nem jó, ha a játékosaink hagyják magukat kampánycélokra kihasználni. Ezek a focisták nem segítik a DFB integrációs törekvéseit."

Oliver Bierhoff, a német válogatott koordinátora ugyancsak megszólalt az ügyben. "Továbbra sincs kétségem afelől, hogy Mesut és Ilkay elkötelezelett a német nemzeti csapat és az értékeink iránt. Nem voltak tisztában a róluk készült képek szimbolikus erejével, de mégsem hagyhatjuk szó nélkül a történteket: meg fogjuk velük beszélni a dolgot."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!