Word, Excel: feltörjük a jelszavakat

2008. augusztus 04., hétfő, 05:43
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Mielőtt nagyon belemelegednénk a jelszófeltörésbe, gyorsan tisztázzuk: csak és...

Mielőtt nagyon belemelegednénk a jelszófeltörésbe, gyorsan tisztázzuk: csak és kizárólag saját magunk által létrehozott (és levédett) fájlokat próbálhatunk ilyen módon visszanyerni, minden más esetben a jelszóvisszanyerés szabálysértésnek minősül. Saját dokumentumaink és táblázataink esetében viszont természetesen jogunk van adatainkhoz (ami szellemi terméknek minősül) , még akkor is, ha gondatlanságból, feledékenységből vagy bármi más okból elfelejtettük a hozzáféréshez szükséges jelszót. 

Elfelejtettük tehát a jelszót, főnökünk viszont hétfőre kéri a prezentációt – nagy baj! Mit tehetünk? Megírhatjuk az egészet újra hétvégén (nem jó megoldás), őszintén elmondhatjuk a főnöknek, hogy a prezentáció megvan, csak éppen nem tudjuk megnyitni (a lehető legrosszabb megoldás) – vagy megpróbálhatunk segíteni magunkon, egy megfelelő célszoftverrel: ez a logikus megoldás. 

A szoftver neve Advanced Office Password Recovery (AOPR), és a kifejezetten adatbiztonsággal foglalkozó Elcomsoft Ltd. terméke – a próbaverzió letölthető innen.

aopr

Telepítéskor válasszuk ki az „Additional Character Set” opciót is, ami az ékezetes betűk esetében szükséges (ellenben nem fogunk tudni ékezetes karaktereket használó jelszavakat visszanyerni). A szoftvertelepítés után nincs is más dolgunk, mint ráklikkelni az „Open file” gombra, és máris kiderül, sikerül-e visszanyerni a hőn áhított dokumentumot, avagy sem.

Az AOPR több formátumot is támogat, a lista igazán impozáns: az Outlok fájloktól a „Microsoft Money” adatbázisokig szinte mindent beolvas, ami az egyszerűbb irodai munkához szükséges lehet.

aopr

A fájl megnyitása után (amennyiben az jelszóval védett) máris megpróbálja visszanyerni a tartalmat, különösebben nem kell babrálnunk a beállításokat sem. A jelszó bonyolultságától (és processzorunk sebességétől) függően a procedúra lehet egy másodperc, de lehet fél óra is. A szoftver alapesetben az ún. dictionary-attack nevű eljárást használja, ennek lényege, hogy egy „szókészlet” alapján sok-sok lehetséges kifejezést és azok kombinációit próbálja ki a szoftver, míg végül megtalálja a megfelelőt.

aopr

A dolog a legtöbb esetben működik, ha azonban valami olyan jelszót adtunk meg anno, ami például így néz ki „xI5t8o0G” – nos akkor a dictionary-attack csődöt fog mondani. Szerencsére erre is van megoldás: a szoftver tartalmaz egy úgynevezett „brute force” opciót is, ebben az esetben azután tényleg minden jelszót vissza fogunk nyerni (http://techline.hu/tudastar/20080713_jelszovisszafejtes.aspx), mivel a brute force minden betűt és karaktert és azok kombinációit is végig próbálgatja. Arra azért jobb, ha felkészülünk, hogy ez a folyamat eltarthat akár pár napig is (!) – ez az eljárás ugyanis nagyon lassú. A szoftver bemutató verziója pár korlátozást tartalmaz, de érdemes kipróbálni – a teljes verzió pedig kb. tízezer forintért megvásárolható, akár Paypal-on keresztül is.

16 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2010. november 20., 18:57 nagy vivien

valaki tudna segiteni elfelejtettem az msn-en jelszavam!! előre is köszönöm

2010. október 20., 14:32 joska

szisztok!

oylan kéréseel fordultam ide hogy msn cimem feltöték és
nem tudom hogy ez a szrver feltöri e nekem mert irtam egy levelet hogy mi hamarabb töjék fe valaki válaszolna nkem hogy ha feltörik értesitenek (kösz elöre is)!!!!4

2010. október 9., 18:14 Dario

Valaki tudna segiteni feltőrni a email om ? nagyon sok fontos dolog van rajta.
Aki segitene itt a email om irjon rám simoncini@freemail.hu .

2010. augusztus 24., 12:04 Tóth Tamás

Sziasztok.
Azzal a kéréssel jöttem ide, hogy fel kéne törni egy e-mail címet amire fontos dolog került a minap és gőzöm nincs, hogy mi lehet a jelszava mert kb 2 éve csináltam az e-mail címet...
Ha valaki tudna segíteni nekem, nagyon hálás lennék...
Ide várok jelentkező(ke)t:
techno54@citromail.hu
Köszi előre is.

2010. június 24., 13:58 Andi

Sziasztok!

Feltörték az iwiw jelszavamat. Valószínűleg a barátom és valami feltörős progit telepíthetett az otthoni gépemre, amit csak valamiféle billentyű kombinációval lehet előhívni.(Ezt még anno Ő mondta el,hogy az exénél is ezt csinálta és csak következtetni tudok,hogy nálam is.) Kérdésem az lenne, hogy tudtok e valami módot arra, hogy előhívjam vagy esetleg valahol a gép "agyában" turkálva ráleljek erre a progira és kiiktassam vagy muszáj lesz lerotációzni az egész gépet és újratelepíteni?
Előre is köszi

További 11 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Word, Excel: feltörjük a jelszavakat
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

András Molnár: „260 pénzért már elég komoly laptopot kapok, vagy egy közöepes telefont...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


L4z4: „Aki ennyiért megveszi, az vagy milliomos és hülye, vagy csak hülye de...” » A fémmobil újra támad: teszten az új HTC One


Kiss Bendegúz: „hol kell le tölteni?” » A legjobb videoszerkesztők, amelyek egy fillérbe sem kerülnek

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Ezek az Apple-termékek várhatók még az idén

Az Apple-nél nagy titoktartás övezi a piacra készülő termékeket, a piaci elemzők viszont időnként meglepően pontos jóslatot adnak ezekről.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X