szerző:
techline.hu

Mielőtt nagyon belemelegednénk a jelszófeltörésbe, gyorsan tisztázzuk: csak és...

Mielőtt nagyon belemelegednénk a jelszófeltörésbe, gyorsan tisztázzuk: csak és kizárólag saját magunk által létrehozott (és levédett) fájlokat próbálhatunk ilyen módon visszanyerni, minden más esetben a jelszóvisszanyerés szabálysértésnek minősül. Saját dokumentumaink és táblázataink esetében viszont természetesen jogunk van adatainkhoz (ami szellemi terméknek minősül) , még akkor is, ha gondatlanságból, feledékenységből vagy bármi más okból elfelejtettük a hozzáféréshez szükséges jelszót. 

Elfelejtettük tehát a jelszót, főnökünk viszont hétfőre kéri a prezentációt – nagy baj! Mit tehetünk? Megírhatjuk az egészet újra hétvégén (nem jó megoldás), őszintén elmondhatjuk a főnöknek, hogy a prezentáció megvan, csak éppen nem tudjuk megnyitni (a lehető legrosszabb megoldás) – vagy megpróbálhatunk segíteni magunkon, egy megfelelő célszoftverrel: ez a logikus megoldás. 

A szoftver neve Advanced Office Password Recovery (AOPR), és a kifejezetten adatbiztonsággal foglalkozó Elcomsoft Ltd. terméke – a próbaverzió letölthető innen.

Telepítéskor válasszuk ki az „Additional Character Set” opciót is, ami az ékezetes betűk esetében szükséges (ellenben nem fogunk tudni ékezetes karaktereket használó jelszavakat visszanyerni). A szoftvertelepítés után nincs is más dolgunk, mint ráklikkelni az „Open file” gombra, és máris kiderül, sikerül-e visszanyerni a hőn áhított dokumentumot, avagy sem.

Az AOPR több formátumot is támogat, a lista igazán impozáns: az Outlok fájloktól a „Microsoft Money” adatbázisokig szinte mindent beolvas, ami az egyszerűbb irodai munkához szükséges lehet.

A fájl megnyitása után (amennyiben az jelszóval védett) máris megpróbálja visszanyerni a tartalmat, különösebben nem kell babrálnunk a beállításokat sem. A jelszó bonyolultságától (és processzorunk sebességétől) függően a procedúra lehet egy másodperc, de lehet fél óra is. A szoftver alapesetben az ún. dictionary-attack nevű eljárást használja, ennek lényege, hogy egy „szókészlet” alapján sok-sok lehetséges kifejezést és azok kombinációit próbálja ki a szoftver, míg végül megtalálja a megfelelőt.

A dolog a legtöbb esetben működik, ha azonban valami olyan jelszót adtunk meg anno, ami például így néz ki „xI5t8o0G” – nos akkor a dictionary-attack csődöt fog mondani. Szerencsére erre is van megoldás: a szoftver tartalmaz egy úgynevezett „brute force” opciót is, ebben az esetben azután tényleg minden jelszót vissza fogunk nyerni (http://techline.hu/tudastar/20080713_jelszovisszafejtes.aspx), mivel a brute force minden betűt és karaktert és azok kombinációit is végig próbálgatja. Arra azért jobb, ha felkészülünk, hogy ez a folyamat eltarthat akár pár napig is (!) – ez az eljárás ugyanis nagyon lassú. A szoftver bemutató verziója pár korlátozást tartalmaz, de érdemes kipróbálni – a teljes verzió pedig kb. tízezer forintért megvásárolható, akár Paypal-on keresztül is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!