szerző:
hvg.hu

Minél biztonságosabb egy társadalom, annál liberálisabbak és toleránsabbak az emberek - állapította meg egy új kutatás.

Azok a társadalmak viszont, amelyek veszélyekkel néznek szembe, hajlamosabbak a szigorúbb, merevebb társadalmi normák (szabályok) elfogadására és intoleránsak azokkal szemben, akik eltérnek e szabályoktól – erről számol be a NewScientist.com.

Mindezt egy új kutatás mutatta ki, amelyet Michele Gelfand, a Marylandi Egyetem College Park-beli részlegének munkatársa és kollégái végeztek 6800 ember megkérdezésével – 33 országban. Az általuk „szűk” vagy „szoros” (angolul: „tight”) szóval jellemezhető társadalmakban a normákat „szorosan” veszik, „szűken” értelmezik. E kategóriába tartozik India és Dél-Korea. A lazábbak közé Hollandia és Észtország. Ennek megfelelően például az éttermi étkezéseknél a „szoros” országokban a viselkedés szűk határok között mozoghat, és e társadalmak tagjai jobban elítélik a prostitúciót, az abortuszt, a válást, a csalást, a tömegközlekedésen való bliccelést és a megvesztegetést. A vélemények kevésbé különböztek az ilyen országokban, és kormányaik inkább autokratikusaknak minősültek.

Gelfand mindezek után összegezte azokat az országokat, amelyekben nagy a népsűrűség, kevés a tiszta víz és az élelem, nagy a környezetszennyezés, gyakoriak a betegségek, a természeti katasztrófák és ellenségesek a szomszédaik. Mindezek egyébként nagyjából a „szoros” államokra voltak jellemzőek. A társadalmilag „szoros”-sá válás egyébként egészséges reakció Gelfand szerint a fenyegetésekre. Egy „ostrom alatt álló” társadalomnak nagyobb ugyanis az esélye a túlélésre, ha "szorosabbá", "szűkebbé" válik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Plázs

Egy izlandi húsz évvel tovább él, mint egy orosz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban jelentetett meg egy előzetes jelentést az egészséget meghatározó társadalmi tényezőkről és az egészségi egyenlőtlenségekről a WHO Európai Régiójában. A jelentés legfontosabb megállapítása, hogy hatalmasak a különbségek Kelet-Európa és Nyugat-Európa között.

MTI Itthon

KSH: Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nőnapi összeállításából kiderül: Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut, minthogy a népesség 52 százaléka nő, a 2009-ben született kislányok arra számíthatnak, hogy átlagosan 78 évig élnek, 8 évvel tovább, mint a fél évszázada született nagymamáik, igaz, az Európai Unióban 4 évvel tovább élnek a nők.

hvg.hu Napi merítés

Political Capital: a konszolidáció elszalasztott lehetősége

A gazdasági és politikai viszonyokkal kapcsolatban kialakuló csalódottság, valamint az egymást követő kormányokkal szembeni elégedetlenség kiterjedt a politikai rendszer egészére. Különösen az utóbbi tíz évben gyorsult fel az intézményekbe vetett bizalom romlása - olvasható a Political Capital blogján.