szerző:
hvg.hu

A kiberháborúról nem hallunk annyit a híradókban, mint a terrorizmusról, pedig előbbi fenyegetés már hivatalosan is nagyobb veszélyként van kezelve az Egyesült Államokban, mint az utóbbi. Létezik egy oldal, amely az USA mellett az egész világ hackertámadásait mutatja, méghozzá élőben.

A kibertámadások és a kibernetikai kémkedés megelőzte a terrorizmust az Egyesült Államokat fenyegető kockázatok toplistáján - derült ki tavaly az amerikai hírszerző szerveknek a globális kockázatokról készített éves felméréséből. A hackerek támadásait tehát az USA-ban nagyon komolyan veszik, de nem csak ott, az egész világon óriási károkat okoz, még akkor is, ha erről kevesebbet hallunk a híradásokban.

Ez a fajta háború pedig 0-24 órában zajlik a világ több pontján, a támadásokat pedig természetesen mindig regisztrálják. Az ebből kinyert adatokat vizualizálja a map.ipviking.com oldal, amely a világtérképen látványos formában és élőben mutatja, hogy hol dolgoznak és hol csapnak le a hackerek. Az oldalon az elkövető és elszenvedő országok toplistáját is lehet látni, általában mindkét táblázaton az USA áll első helyen, de Ázsiában, főként Kínában is nagy a digitális fegyverkezés.

Az oldal alsó táblázatában fel van sorolva az összes támadás fontos adata, bár egyszerre nyolc látszik a képernyőn, ami nagyon kevés, a folyamatos támadások miatt alig lehet átolvasni az információkat.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.