szerző:
hvg.hu

Teljesen váratlan lépésként radikális megújulást és új, mindent összefogó vállalatnevet jelentett be a Google.

A Google először egy kereső neveként vált ismerté, majd egy teljes vállalat, illetve egy "érzés" márkájává vált. Bár ez utóbbi, a Google-érzés alighanem marad, a cég fölött egy újabb vállalatot hoztak létre, amely egybegyűjti a Google mindenféle dolgait. Az új cégnév az Alphabet (magyarul: ábécé) – ez lesz az a mindent összefogó vállalat, amelyet eddig Google-ként ismertünk.

Az Alphabet alatt, annak leányvállalataként működik tovább a keresőért, a térképszolgáltatásért, az alkalmzásokért, valamint az egyelőre a YouTube-ért és az Androidért felelős Google. A Google új vezérigazgatója – a korábban egyre több felelősségi kört felhalmozó – Sundar Pichai.

A G(oogle) csak az ábécé egyik betűje a sok közül
©

Arra viszont senki nem számított, hogy Pichai fölé egy anyacéget hoznak létre, ez fogja majd össze a korábban Google-höz köthető összes kezdeményezést. Az Alphabet névre hallgató ernyővállalat vezérigazgatója a Google egyik alapítójaként ismert Larry Page lett, az elnök pedig a másik Google-alapító, Sergey Brin.

Az Alphabet leányvállalata lesz tehát a Google, különválhat hamarosan a YouTube-ért és az Androidért felelős részleg, és szintén különálló cég lesz az eddig mindenféle jövőbe mutató projekteken dolgozó Google X.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.