szerző:
hvg.hu

Hamarosan már valós hatású hajat is lehet nyomtatni 3D-s nyomtatóval.

A 3D-s nyomtatók általában kemény műanyag tárgyakat printelnek, azonban a Carnegie Mellon Egyetem kutatói megtalálták a módját annak, hogy szőrszálszerű szálakat, rostokat, sörtéket állítsanak elő olcsó, hagyományos 3D-s nyomtatókkal.

A 3D-s hajnyomtatás módszere arra hasonlít, mint amikor pókhálószerű műanyag szálak keletkeznek a ragasztópisztoly használatával. Mivel szálanként történik a hajzat előállítása, a folyamat nem túl gyors, 20-25 perc alatt lehet hajat készíteni tíz négyzetmilliméternyi területre. Az így kapott, amúgy színezhető haj vágható, fonható, sőt meleg levegővel göndöríthető is. A kicsit vastagabb, sűrű, rövidre nyírt szálakból akár ecsetek is készíthetők.

©

Mindehhez nincsen szükség speciális, drága hardverre, a hagyományos 3D-s nyomtatók is megfelelnek, csak az algoritmusukat kell módosítani.

A projektet, amelynek első, szélesebb körű bemutatkozására a jövő héten kerül sor egy technológiai szimpóziumon New Yorkban, a Google, a Yahoo és a Qualcomm is támogatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!