szerző:
hvg.hu

A rendőrkutyák mellett rendőrsasok is lesznek Hollandiában.

Már elindult az a kísérleti program, melyben drónelfogó sasokat képez ki a holland rendőrség – írja az Engadget. A Guard from Above nevű vállalattal közösen tanított első madár már ki is tanulta a szakmáját.

Amint a sas meglátja a drónt, rárepül és karmaival elkapja, majd földre viszi áldozatát. A holland rendőrség jelenleg a sasok kiképzése mellett a védőháló alkalmazásával kísérletezik, de a madár alkalmazása praktikusabb (kevésbé statikus, bárhol gyorsan bevethető) módszernek tűnik.

A sasok alkalmazásának egyetlen gyenge pontja, hogy bár az állat kifejezetten erős karmokkal rendelkezik, rárepüléskor a drónok rotorja megsértheti a madarat. A következő hónapokban a rendőrsasok védelmének megerősítésén dolgoznak majd a szakemberek.

Japánban eközben vadászdrónt fejlesztenek, ami a nemrég közzétett videó tanúsága szerint szintén elég hatékony eszköz az illegális repülő objektumok elfogásában.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!