szerző:
hvg.hu

Bár a legnagyobb közösségi oldal nem feltétlenül videomegosztó platform, azért itt is sok időt töltünk filmecskék nézésével.

A múlt héten, a negyedéves jelentés keretében osztotta meg a világgal Mark Zuckerberg, hogy milyen fontos a videós vonal a cégnek (bár ezzel kapcsolatos bevételi számokról nem tudunk): minden egyes nap 100 millió órányi videót néznek meg a legnagyobb közösségi oldalon (korábban a megnézett videók számáról tájékoztattak).

Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója ehhez még azt is hozzátette, hogy naponta 500 millióan videóznak az oldalon, így egy rövid kis számítás után ki is derül, hogy átlagban napi 12 percet töltünk videonézéssel a Facebookon.

©

Ezek az adatok kifejezetten az oldal natív videolejátszójára vonatkoznak, azaz ha például a YouTube-on kattintunk egy Facebook-videóra, az nem számít ide. Bár a 12 perc első pillanatban soknak tűnhet, azonban eltörpül amellett a 40 perc mellett, amit az emberek a YouTube-videók nézésével töltenek naponta, mobil készülékeikről.

Mindenesetre a Facebooknál erősítenék a videós vonalat, s azt tervezik, lesz egy olyan külön rész az oldalon, ahol csak videók lennének, és hosszú távon akár a YouTube-bal is versenyeznének. S hogy miért vált ilyen fontossá a videó a Facebook számára? Nagy valószínűséggel a videós hirdetések miatt, amelyeket drágábban lehet eladni a sima reklámoknál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!